Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Agong Harap Anwar Ibrahim PM Terakhir Sebelum Baginda Pulang Ke Pahang

Pada Pembukaan Penggal Kedua Parlimen Ke-15 Sidang Dewan Rakyat hari ini, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah mengharapkan agar Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia yang terakhir sebelum baginda tamat pemerintahan pada awal tahun hadapan.

Harap PM terakhir dibawah pemerintahan baginda

Memetik video yang dikongsikan Bernama, Seri Paduka menyatakan yang baginda sama sekali tidak berniat mencampuri urusan politik negara apatah lagi mengatur lanskap politik Tanah Air, namun enggan episod lama berulang semula.

View this post on Instagram

A post shared by BERNAMA TV (@bernamatvofficial)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kemelut boleh dielakkan jika semua ketepikan perbezaan

Mengikut pengamatan baginda, jika perletakkan Perdana Menteri Malaysia ke-7 tidak berlaku, boleh jadi kemelut politik yang melanda negara juga tidak akan terjadi dan Pilihan Raya ke-15 juga dapat dielakkan.

“Lebih penting lagi, kemelut politik yang membelenggu negara hampir empat tahun lamanya boleh dielakkan jika sekiranya ahli-ahli yang berhormat dan ahli politik negara bersedia untuk mengenepikan perbezaan.
Bersatu padu semata-mata atas dasar untuk menjaga kepentingan rakyat Beta dan negara yang kita cintai ini,” titah baginda.

Titah Al-Sultan Abdullah lagi, pada 31 Januari 2019, baginda telah melafazkan sumpah untuk sesungguhnya dan sebenarnya,  akan taat setia menjalankan pemerintahan dengan seadil-adilnya bagi negara Malaysia dengan mengikut undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan.

Baginda juga menyatakan yang hanya melaksanakan amanah serta janji yang dituntut seperti mana yang telah dilafaz dan diikrarkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebenarnya, semenjak negara mencapai kemerdekaan 66 tahun yang lalu, kita telah menerima kemajmukan dan kepelbagaian yang wujud sebagai kekuatan utama negar
“Pada usia 66 tahun, kita sepatutnya telah matang untuk menjadikan perbezaan yang unik ini sebagai rencah utama dalam pembentukan sebuah bangsa Malaysia yang saling sayang menyayangi, menghormati antara satu dengan yang lain, toleran dan hidup dalam sebuah kesepaduan yang utuh,” baginda bertitah.

Untuk rekod, Seri Paduka telah dilantik untuk sebagai  Yang di-Pertuan Agong pada 31 Januari 2019 dan tempoh lantikan adalah selama lima tahun bagi setiap penggal.

Sumber: Instagram Bernama

Siti Hajar
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Spotlight

Nama selebriti Indonesia, Lucinta Luna rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi. Mana tidaknya, ada sahaja kontroversi yang dibangkitkan sehingga menjadi bualan hangat ramai. Malah, sebelum ini dia...

Spotlight

Selebriti Indonesia, Lucinta Luna atau nama sebenarnya Muhammad Fattah mendedahkan dia mengalami ‘morning sickness’ yang teruk susulan kehamilannya. Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.