Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Ada Unsur Gharar, Trend Cedok-Cedok Di TikTok Adalah Haram

Tidak dapat dinafikan, sejak aplikasi TikTok memperkenalkan ciri terbaharu TikTok Shop di Malaysia, ramai penjual telah melakukan trend jualan cedok-cedok pelbagai jenis produk dengan menetapkan harga yang bersesuaian mengikut saiz bekas yang digunakan.

Bagaimanapun, ramai dari kalangan kita tak sedar bahawa sebenarnya hukum dalam melakukan jual beli sebegitu adalah haram di sisi syariat islam kerana mempunyai unsur gharar yang dilarang sama sekali oleh Nabi Muhammad SAW.

Menerusi perkongsian yang dimuat naik oleh @muamalat.my di laman Facebooknya, portal tersebut telah memberi penjelasan kepada soalan yang diajukan oleh seorang individu berkaitan dengan trend jual beli cedok-cedok yang semakin popular dalam kalangan masyarakat kita pada ketika ini.

Nabi Muhammad SAW mengharamkan jual beli gharar

Jelasnya, jual beli seperti cedok-cedok mempunyai unsur gharar di mana ia bermaksud pembeli tidak dapat memastikan bentuk atau jenis barang yang bakal diperoleh dan ia sama seperti jual beli al-mulamasah kerana mempunyai unsur gharar fahisy yang jelas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gharar ada dua keadaan, Gharar Wujud dan Gharar Al-Siffah

Difahamkan, gharar telah dikategorikan kepada dua jenis keadaan iaitu gharar wujud dan juga gharar al-siffah.

Gharar wujud bermaksud struktur asas jual beli itu tidak dapat dipastikan barangan diperoleh atau tidak manakala gharar al-siffah pula pembeli tidak dapat memastikan jenis produk apa yang akan dimiliki.

Penjual dan pembeli dinasihatkan untuk lebih peka

Susulan daripada itu, penjual serta pengguna yang melakukan pembelian dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dalam sebarang tindakan atau aktiviti yang telah menjadi trend pada ketika ini.

Meskipun barang tersebut dijual pada harga yang sangat murah, perlu diingatkan bahawa kegiatan jual beli seperti cedok-cedok itu berunsurkan gharar dan ia diharamkan mengikut undang-undang islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Facebook (Muamalat.my)

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement