Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

260 Rakyat Palestin Ditahan Israel Dalam Tempoh Empat Hari Gencatan Senjata

Tentera Israel telah menahan 260 rakyat Palestin dari Tebing Barat yang didudukinya dalam tempoh empat hari lalu ketika gencatan senjata berkuatkuasa di Gaza, lapor Agensi Anadolu.

Persatuan Tahanan Palestin berkata, ketika perjanjian gencatan senjata sementara berkuasa di mana 150 tahanan dibebaskan, tentera Israel telah menahan 260 rakyat Palestin dari Tebing Barat termasuk Baitulmaqdis Timur yang diduduki dalam tempoh empat hari itu.

Israel dijangka membebaskan kumpulan keempat dan terakhir daripada 150 tahanan Palestin. Ia sebagai pertukaran untuk membebaskan 50 warga Israel secara berkumpulan selama empat hari ketika tempoh jeda kemanusiaan itu dikuatkuasa.

Amani Sarahneh dari Persatuan Tahanan Palestin memberitahu Agensi Anadolu bahawa kempen penangkapan Israel ke atas Palestin termasuk mensabotaj ahli isi rumah mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sejak 7 Oktober, Isreal telah menahan 3,260 rakyat Palestin dari Tebing Barat,”tambah Amani.

gencata senjata israel

Tindakan lain dilakukan adalah menyerang tahanan dan ahli keluarga mereka.

Ketegangan memuncak di Tebing Barat sejak perang tercetus 7 Oktober lalu antara kumpulan Palestin dan Israel di Gaza.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, seramai 237 rakyat Palestin dibunuh oleh tentera Israel di Tebing Barat, manakala lebih 2,950 lagi rakyat Palestin dilaporkan cedera.

gencatan senjata

Jeda kemanusiaan selama empat hari antara tentera Israel dan Palestin berkuat kuasa Jumaat lalu tetapi Hamas pada Isnin mengesahkan tempoh itu dilanjutkan untuk 48 jam atau dua hari lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Genjatan Senjata Di Gaza Dilanjutkan Selama Dua Hari

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.