Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Wanita 45 Tahun Sanggup Tak Kahwin, Mahu Jaga Ibu Terlantar & Adik OKU

Sanggup tidak berkahwin meskipun usia sudah mencecah 45 tahun, seorang wanita yang dikenali sebagai Hazana Abd Hamid bertekad mahu menjaga ibu yang uzur serta adiknya yang menghidap cerebral palsy (CP).

Menurut laporan Berita Harian, dia memaklumkan tidak pernah berasa lelah untuk menjaga dua insan tersayangnya itu bagi memastikan mereka dijaga dengan rapi.

Difahamkan, dia sudah menjaga ibunya, Kamariah Daud yang berusia 88 tahun sejak 10 tahun lalu yang terlantar kerana kemalangan jalan raya dan adiknya, adiknya, Siti Zulaiha Abd Hamid, 30.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya lagi, kedua-dua mata ibunya sudah tidak dapat melihat dan kesihatan semakin melarat selepas diserang angin ahmar pada bulan lalu di bahagian badan belah kiri.

“Bagi meneruskan kehidupan, mek (panggilan untuk ibu) kini bergantung sepenuhnya kepada saya dan adik beradik lain kerana tidak mampu bergerak dan bercakap selain perlu disuapkan makan, minum dan dimandikan.
“Selagi mek masih bernafas adalah menjadi tanggungjawab saya untuk menjaganya sehingga ke akhir hayat,” katanya.

Tambahnya lagi, dia menjaga Zulaiha dengan seikhlas hati tanpa sebarang paksaan daripada mana-mana pihak memandangkan adiknya itu menghidap CP sejak usia lima bulan.

Hazana turut memaklumkan dia akan bangun seawal 6.30 pagi untuk menguruskan kedua-dua insan tersebut sebelum memulakan kerjanya pembantu kedai.

“Pendapatan RM30 sehari hanya cukup untuk perbelanjaan harian kami sekeluarga, namun mujurlah adik memperoleh bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM500 sebulan dan pada masa sama, ibu juga mendapat bantuan dari Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) RM400 sebulan,” jelasnya lagi.

Untuk pengetahuan umum, jika ingin menyalurkan bantuan kepada Hazana boleh menghubunginya melalui talian 019-6997244.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Berita Harian (Hazira Ahmad Zaidi)

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement