Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Sempena Aidiladha, Agong Kurnia 10 Ekor Lembu untuk Kakitangan Asnaf Istana

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenan mengurniakan 10 ekor lembu untuk dikorbankan bersempena dengan sambutan Aidiladha.

Perkara itu diberitahu menerusi hantaran di laman Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, yang menyatakan bahawa kurniaan haiwan ternakan untuk ibadah korban itu akan diagihkan kepada semua kakitangan asnaf Istana Negara.

Foto: FB Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

“Seri Paduka Baginda turut berkenan melafazkan niat wakil korban bagi sembelihan 10 ekor lembu yang dikurniakan di Istana Negara hari ini (18 Jun),” menurut hantaran itu.

Menurut perkongsian berkenaan, pelaksanaan penyembelihan akan diadakan esok, manakala majlis agihan daging korban berlangsung di Istana Negara Khamis ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: FB Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Terdahulu, umat Islam di Malaysia telah menyambut Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji / Korban pada tarikh 17 Jun 2024 Masihi bersamaan 10 Zulhijjah 1445 Hijrah demikian merujuk kepada tarikh-tarikh penting dalam Islam tahun 2024M – 1445H bagi negara ini.

Keputusan dan cara bagi menetapkan tarikh Hari Raya Haji (Qurban) tahun 2024 bersamaan 1445 Hijrah adalah berdasarkan rukyah (melihat anak bulan) dan hisab (pengiraan secara matematik dan astronomi)

Sumber: Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh Firdaus Rostam

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd