Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Selepas Kejayaan Mendarat Di Bulan, India Mahu ‘Melawat’ Matahari Pula

Kejayaan India apabila menjadi negara pertama mendaratkan kapal angkasa di kutub selatan bulan yang sebahagian besarnya belum diterokai ternyata membuka mata orang ramai.

Malah, baru-baru ini, Pertubuhan Penyelidikan Angkasa Lepas India (Isro) memberitahu akan melancarkan satelit untuk meninjau matahari pula.

“Pelancaran Aditya-L1, balai cerap angkasa pertama yang mengkaji matahari, dijadualkan pada 2 September ini,” kata Isro di X.

Untuk pengetahuan semua, dalam bahasa hindi, Aditya adalah bermaksud ‘matahari’ bakal dilepaskan ke orbit lingkaran cahaya di kawasan angkasa kira-kira 1.5 juta kilometer dari bumi dimana akan memberikan satu sudut pandangan yang jelas secara berterusan kepada matahari.

“Ini akan memberikan kelebihan yang lebih besar untuk memerhati aktiviti suria dan kesannya terhadap cuaca angkasa dalam masa nyata,” ujarnya lagi.

Difahamkan, tujuh muatan yang dikenai sebagai fotosfera dan kromosfera, pengesan medan elektromagnet dan zarah akan dibawa oleh kapal angkasa untuk memerhati lapisan paling di luar matahari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Antara objektif penerokaan itu adalah untuk mengkaji pemacu bagi cuaca angkasa, termasuk untuk lebih memahami dinamik angin suria.

Ini akan menjadi misi pertama untuk India walaupun Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa) dan Agensi Angkasa Eropah (ESA) sebelum ini sudah menempatkan pengorbit untuk mengkaji matahari.

Sumber: Harian Metro 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.