Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Selepas Kejayaan Mendarat Di Bulan, India Mahu ‘Melawat’ Matahari Pula

Kejayaan India apabila menjadi negara pertama mendaratkan kapal angkasa di kutub selatan bulan yang sebahagian besarnya belum diterokai ternyata membuka mata orang ramai.

Malah, baru-baru ini, Pertubuhan Penyelidikan Angkasa Lepas India (Isro) memberitahu akan melancarkan satelit untuk meninjau matahari pula.

“Pelancaran Aditya-L1, balai cerap angkasa pertama yang mengkaji matahari, dijadualkan pada 2 September ini,” kata Isro di X.

Untuk pengetahuan semua, dalam bahasa hindi, Aditya adalah bermaksud ‘matahari’ bakal dilepaskan ke orbit lingkaran cahaya di kawasan angkasa kira-kira 1.5 juta kilometer dari bumi dimana akan memberikan satu sudut pandangan yang jelas secara berterusan kepada matahari.

“Ini akan memberikan kelebihan yang lebih besar untuk memerhati aktiviti suria dan kesannya terhadap cuaca angkasa dalam masa nyata,” ujarnya lagi.

Difahamkan, tujuh muatan yang dikenai sebagai fotosfera dan kromosfera, pengesan medan elektromagnet dan zarah akan dibawa oleh kapal angkasa untuk memerhati lapisan paling di luar matahari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Antara objektif penerokaan itu adalah untuk mengkaji pemacu bagi cuaca angkasa, termasuk untuk lebih memahami dinamik angin suria.

Ini akan menjadi misi pertama untuk India walaupun Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa) dan Agensi Angkasa Eropah (ESA) sebelum ini sudah menempatkan pengorbit untuk mengkaji matahari.

Sumber: Harian Metro 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd