Malaysia berbangga dengan pencapaian kontingen negara yang berjaya menduduki tangga ketiga keseluruhan pada Sukan Para ASEAN (APG) Thailand 2025.
Ia sekali gus memperbaiki kedudukan berbanding edisi 2023, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
PM Puji Semangat Juang Atlet Para
Beliau menyifatkan semangat juang dan kegigihan atlet para sebagai inspirasi kepada semua, tanpa menjadikan keterbatasan sebagai halangan untuk mencapai impian.
“Setinggi-tinggi penghargaan kepada seluruh atlet para negara yang telah mengharumkan nama Malaysia di Sukan Para ASEAN Thailand 2025 yang melabuhkan tirainya semalam.
“Terima kasih kerana mengingatkan kita semua tentang makna sebenar usaha, disiplin dan keyakinan diri. Tahniah wira negara!,” kata beliau menerusi hantaran di Facebook hari ini.
Kontingen Malaysia menamatkan saingan dengan kutipan 201 pingat keseluruhan, terdiri daripada 64 emas, 64 perak dan 73 gangsa daripada 17 sukan yang disertai, melepasi sasaran awal 55 emas dan 181 pingat.
Artikel lain: Sidang Kemuncak ASEAN: Putin Tidak Hadir, Diwakili Timbalan PM Rusia – PM Anwar
Sumber: FB Anwar Ibrahim










































Keputusan cemerlang ini menonjolkan dedikasi atlet para Malaysia dan menegaskan status negara sebagai antara kuasa besar dalam arena Sukan Para ASEAN.