Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Penubuhan MWKN Bagi Memperkasa Wanita Dan Perkukuh Keluarga

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) telah menubuhkan Majlis Wanita dan Keluarga Negara (MWKN) pada awal tahun ini bagi memperkasakan wanita dan menolak diskriminasi gender.

Dalam satu Mesyuarat MWKN yang dipengerusikan oleh Menteri KPWKM, Datuk Seri Nancy Shukri semalam, beberapa kertas bagi memperkasakan wanita telah dibentangkan.

Foto: Sinar Harian

Antara kertas yang dibentangkan ialah Advokasi Antigangguan Seksual (AGS), Pelaksanaan Dasar dan Pelan Tindakan Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial Kebangsaan (PEKERTI) 2022-2025 di Peringkat Negeri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Manakala kertas terakhir yang dibentangkan ialah Kajian Mengenai Penilaian Pelaksanaan Inisiatif Sekurang-kurangnya 30% wanita di Peringkat Pembuat Keputusan di Malaysia.

Foto: Facebook Nancy Shukri

Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah Timbalan KPWKM, Datuk Aiman Athirah  Sabu dan Ketua Setiausaha KPWKM, Datuk Dr. Maziah Che Yusoff.

MWKN juga merupakan platform kepada pihak berkepentingan untuk memberikan pandangan dan idea bagi memperkasakan wanita disamping mengukuhkan institusi keluarga dengan meluas dan komprehensif.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: Facebook Hajah Nancy

Selain daripada itu, MWKN juga berfungsi sebagai platform yang menetapkan hala tuju, dasar serta strategi berkaitan pemerkasaan wanita serta pengukuhan institusi keluarga.

Pada masa yang sama, MWKN memberi nasihat serta syor berkaitan isu wanita dan keluarga disamping memastikan isu-isu penting berkaitan wanita dibincangkan di peringkat yang lebih tinggi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd