Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pengeluaran KWSP Sekali Lagi? Rafizi Ramli Anggap Akan Undang Masalah Di Usia Tua

Sekiranya pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan sekali lagi, ia akan menimbulkan masalah kepada pencarum di usia tua.

Menurut laporan BH Online, Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, ia diibaratkan seperti mengambil ‘panadol’ dimana masalah mungkin selesai pada usia 30 hingga 40 tahun, tetapi sebenarnya ia seperti menggali ‘lubang’ pada usia 50, 55 dan 60 tahun.

Rafizi berkata, kerajaan boleh menjadi popular dengan membenarkan pengeluaran KWSP tetapi kesan sampingannya akan menjadi kesan panjang kepada pencarum serta ekonomi negara.

“Itu pendirian kita sekarang. Tanggungjawab kerajaan adalah memastikan bahawa rakyat ada jaringan keselamatan sosial yang baik,” katanya pada sidang media mengumumkan prestasi ekonomi negara di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas berhubung pendirian kerajaan selepas terdapat desakan sesetengah pihak yang mahukan pengeluaran sekali lagi caruman KWSP.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada masa sama, Ahli Parlimen Pandan itu berpandangan adalah lebih baik kerajaan membangunkan dasar berbentuk makro yang dapat membantu dari segi kenaikan gaji pekerja dan menangani kos sara hidup.

 “Sekiranya ekonomi diurus dengan baik dan sumber kewangan negara dialihkan secara bersasar kepada kumpulan memerlukan, ia boleh mengurangkan beban rakyat,” ujarnya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memalumkan kerajaan sedang mencari langkah lebih sesuai bagi mengurangkan beban rakyat tanpa mengeluarkan simpanan KWSP.

Sumber; BH Online (Mahanum Abdul Aziz)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Lokal

Pasangan suami isteri yang juga merupakan pempengaruh media sosial telah ditahan dan direman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu. Memetik laporan Berita Harian,...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd