Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pengeluaran KWSP Sekali Lagi? Rafizi Ramli Anggap Akan Undang Masalah Di Usia Tua

Sekiranya pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan sekali lagi, ia akan menimbulkan masalah kepada pencarum di usia tua.

Menurut laporan BH Online, Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, ia diibaratkan seperti mengambil ‘panadol’ dimana masalah mungkin selesai pada usia 30 hingga 40 tahun, tetapi sebenarnya ia seperti menggali ‘lubang’ pada usia 50, 55 dan 60 tahun.

Rafizi berkata, kerajaan boleh menjadi popular dengan membenarkan pengeluaran KWSP tetapi kesan sampingannya akan menjadi kesan panjang kepada pencarum serta ekonomi negara.

“Itu pendirian kita sekarang. Tanggungjawab kerajaan adalah memastikan bahawa rakyat ada jaringan keselamatan sosial yang baik,” katanya pada sidang media mengumumkan prestasi ekonomi negara di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas berhubung pendirian kerajaan selepas terdapat desakan sesetengah pihak yang mahukan pengeluaran sekali lagi caruman KWSP.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada masa sama, Ahli Parlimen Pandan itu berpandangan adalah lebih baik kerajaan membangunkan dasar berbentuk makro yang dapat membantu dari segi kenaikan gaji pekerja dan menangani kos sara hidup.

 “Sekiranya ekonomi diurus dengan baik dan sumber kewangan negara dialihkan secara bersasar kepada kumpulan memerlukan, ia boleh mengurangkan beban rakyat,” ujarnya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memalumkan kerajaan sedang mencari langkah lebih sesuai bagi mengurangkan beban rakyat tanpa mengeluarkan simpanan KWSP.

Sumber; BH Online (Mahanum Abdul Aziz)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement