Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Majikan Boleh Dikenakan Denda Jika ‘Ganggu’ Pekerja Luar Waktu Pejabat

Kerajaan Australia kini memperkenalkan undang-undang baharu dimana majikan boleh dikenakan denda jika menghubungi atau ‘ganggu’ pekerja di luar waktu pejabat.

Difahamkan, undang-undang tersebut dikenali sebagai  ‘hak untuk tidak berhubung’ dimana ia salah satu usaha kerajaan untuk melindungi pekerja daripada gangguan dan permintaan tidak adil oleh  majikan.

Menteri Perhubungan Tempat Kerja, Tony Burke memberitahu  pekerja boleh mendapat ‘perintah berhenti’ terhadap majikan mereka sebagai sebahagian daripada undang-undang yang dikemas kini.

Majikan boleh dikenakan denda jika ganggu pekerja

Artikel lain: Elak Syarikat Rugi, Majikan Beri Pekerja Cuti Sebab Tiada Mood

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bukan itu sahaja, majikan yang melanggar undang-undang tersebut bakal berdepan dengan tindakan denda.

“Sekiranya melanggar perintah ini dilanggar, majikan akan diberi notis dan didenda,” kata Burke.

Dalam pada itu, Perdana Menteri Anthony Albanese menjelaskan pekerja tidak sepatutnya diberi tekanan memandangkan mereka tidak dibayar gaji untuk bekerja 24 jam sehari.

“Apa yang kami cuba tekankan adalah pekerja tidak dibayar gaji untuk 24 jam sehari. Mereka tidak sepatutnya dihukum jika tidak dapat dihubungi 24 jam sehari,” ujarnya lagi.

Selain Australia, negara lain turut memperkenalkan undang-undang yang sama seperti Perancis, Itali, Ireland dan Sepanyol.

Sumber: Kosmo 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Kerja Raya (KKR) peruntuk RM135.8 juta untuk pelaksanaan kerja penyenggaraan jalan, cerun, jambatan dan bangunan Gunasama Persekutuan di Negeri Sembilan tahun ini. Menterinya Datuk...

Lokal

Seorang wanita maut jatuh tingkat 23 dipercayai selepas ditolak oleh kekasihnya di sebuah kondominium di Setia Alam, malam tadi. Jatuh ke tingkat tujuh kondominium...

Lokal

Video sebuah kereta dipandu melulu sehingga merempuh penunggang motosikal telah menjadi perhatian ramai apabila mangsa dilihat melambung akibat pelanggaran tersebut. Menerusi video rakaman dashcam...

Spotlight

Cucu sulung kepada penyanyi terkenal Indonesia, Kris Dayanti iaitu Ameena Hanna Nur Atta menerima hadiah sebuah kereta mewah bersempena ulang tahun kelahirannya ke-2. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.