Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Imam Meninggal Dunia, Ditembak Beberapa Kali Di Luar Masjid

Seorang imam, Hassan Sharif meninggal dunia selepas ditembak di luar masjid Muhammad terletak di Newark, New Jersey, Amerika Syarikat (AS), sekitar pukul 6 pagi pada Rabu.

Susulan tembakan itu,

Menurut The New York Times yang memetik sumber penguatkuasa, beliau kemudiannya telah dikejarkan ke hospital tempatan dalam keadaan kritikal sebelum dilaporkan menghembuskan nafas pada jam 2.20 petang.

imam meninggal dunia

Bagaimanapun, pihak berkuasa masih belum mengenal pasti suspek atau motif serangan dan suspek bersenjata masih bebas pada petang Rabu, kata pendakwa raya tempatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tiada petunjuk bahawa tembakan itu adalah jenayah bermotif berat sebelah atau tindakan keganasan domestik berdasarkan bukti yang dikumpul dalam siasatan setakat ini, kata Peguam Negara bagi daerah New Jersey, Matthew Platkin pada taklimat petang.

Ras J. Baraka, Datuk Bandar Newark, berkata pihak berkuasa akan membawa pelaku ke muka pengadilan, tidak kira berapa lama ia mengambil masa.

Sekalipun motif insiden itu masih tidak jelas, ia berlaku di tengah-tengah peningkatan laporan ancaman, keganasan dan ucapan kebencian terhadap orang Islam dan Yahudi Amerika sejak permulaan perang Israel-Hamas pada Oktober tahun lalu.

Dalam pada itu, Majlis Hubungan Amerika-Islam cawangan New Jersey menggesa sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat mengenai jenayah tembakan berkenaan untuk menghubungi polis.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kami menasihatkan semua masjid untuk membuka pintu mereka tetapi berhati-hati terutamanya memandangkan peningkatan ketaksuban anti-Islam baru-baru ini,” kata kumpulan itu.

Ketika azan Islam berkumandang di seberang South Orange Avenue di luar masjid, ratusan orang yang berkabung berkumpul untuk berjaga-jaga bagi menghormati Encik Sharif.

Hassan berkhidmat sebagai pegawai keselamatan pengangkutan (TSO) di Lapangan Terbang Antarabangsa Newark Liberty sejak 2006, kata kenyataan Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan.

Sumber: NYT

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd