Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Bekas Menteri Pengangkutan Dakwa Axia E Abai Ciri Keselamatan, Tiada ABS & ESC

Bekas menteri pengangkutan, Wee Ka Siong menegaskan ciri keselamatan tidak patut diambil ringan demi menjadikan sesebuah kenderaan sebagai harga mampu milik.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Wee di laman Facebooknya, meskipun kereta Axia E yang dijual pada harga RM22,000, namun ciri keselamatan seperti  Sistem Brek Anti-Kunci (ABS) dan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) tidak terdapat pada kenderaan tersebut.

Jelasnya, dua ciri teknologi itu adalah sangat penting pada kenderaan memandnagkan ia dapat mengurangkan risiko kemalangan di jalan raya.

“Kajian menunjukkan bahawa ESC dan teknologi anti-gelincir lain bagi kenderaan boleh menghalang kira-kira 40% kematian dan pelanggaran daripada kemalangan akibat hilang kawalan.
“Itulah sebabnya Kementerian Pengangkutan bawah pentadbiran Liow Tiong Lai sebagai menteri sebelum ini mewajibkan semua kereta baharu memiliki ESC mulai 1 Jun 2018,” katanya.

Bukan itu sahaja, beliau menggesa agar pihak Perodua membuat semakan semula terhadap model tersebut yang turut tidak mempunyai kunci pusat yang membolehkan empat pintu kenderaan dikunci secara automatik.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya difahamkan bahawa spesifikasi Axia-E adalah berdasarkan kelulusan yang diberikan bawah NCAP pada 2014. Tetapi zaman telah berlalu, dan kita mempunyai pengetahuan serta kepakaran yang lebih baik dalam bidang ini,” ujarnya lagi.

Difahamkan, model Perodua Axia E telah dilancarkan pada Khamis lalu, dengan menyasarkan kepada penunggang motosikal yang ingin memiliki kereta, sekolah memandu, dan golongan berpendapatan rendah.

Sumber: Facebook @Wee Ka Siong

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.