Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Bekas Menteri Pengangkutan Dakwa Axia E Abai Ciri Keselamatan, Tiada ABS & ESC

Bekas menteri pengangkutan, Wee Ka Siong menegaskan ciri keselamatan tidak patut diambil ringan demi menjadikan sesebuah kenderaan sebagai harga mampu milik.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Wee di laman Facebooknya, meskipun kereta Axia E yang dijual pada harga RM22,000, namun ciri keselamatan seperti  Sistem Brek Anti-Kunci (ABS) dan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) tidak terdapat pada kenderaan tersebut.

https://www.facebook.com/wksbmenglish/posts/pfbid021HYvgHmcBPBz53c2Etot5WaHKocCUZko4thprruzKJCQKNwqsXxaxWJYAUwYVXrjl

Jelasnya, dua ciri teknologi itu adalah sangat penting pada kenderaan memandnagkan ia dapat mengurangkan risiko kemalangan di jalan raya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kajian menunjukkan bahawa ESC dan teknologi anti-gelincir lain bagi kenderaan boleh menghalang kira-kira 40% kematian dan pelanggaran daripada kemalangan akibat hilang kawalan.
“Itulah sebabnya Kementerian Pengangkutan bawah pentadbiran Liow Tiong Lai sebagai menteri sebelum ini mewajibkan semua kereta baharu memiliki ESC mulai 1 Jun 2018,” katanya.

Bukan itu sahaja, beliau menggesa agar pihak Perodua membuat semakan semula terhadap model tersebut yang turut tidak mempunyai kunci pusat yang membolehkan empat pintu kenderaan dikunci secara automatik.

“Saya difahamkan bahawa spesifikasi Axia-E adalah berdasarkan kelulusan yang diberikan bawah NCAP pada 2014. Tetapi zaman telah berlalu, dan kita mempunyai pengetahuan serta kepakaran yang lebih baik dalam bidang ini,” ujarnya lagi.

Difahamkan, model Perodua Axia E telah dilancarkan pada Khamis lalu, dengan menyasarkan kepada penunggang motosikal yang ingin memiliki kereta, sekolah memandu, dan golongan berpendapatan rendah.

Sumber: Facebook @Wee Ka Siong

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Lokal

Seramai 15 individu yang terbabit aktiviti masak mi segera di kawasan stesen minyak di Genting Highlands baru-baru ini ditahan polis pada Ahad. Memetik laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd