Isu anjing liar terus jadi perhatian apabila 18 NGO dari Nilai menghantar memorandum kepada Pejabat Menteri Besar Negeri Sembilan, mencadangkan agar anjing liar yang ditangkap tidak terus dilupuskan, sebaliknya diserahkan terlebih dahulu kepada NGO Pencinta Haiwan.
Beri beberapa cadangan untuk tangani masalah anjing liar
Memetik laporan dari Sinar Harian, memorandum itu diketuai Ketua Pemuda Parti KIMMA Negeri Sembilan, Syed Alwi Syed Jaafar, bersama KRT, persatuan penduduk, PIBG, surau dan masjid sekitar Nilai.
“Jadi dalam memorandum itu, kita telah memberi beberapa cadangan kepada kerajaan negeri bagi mengatasi masalah anjing liar ini.
“Antaranya ialah kerajaan negeri dicadang bekerjasama dengan NGO Pencinta Haiwan melalui pihak berkuasa tempatan yang ditugaskan menangkap haiwan itu.
“Jadi setiap tangkapan yang dilakukan perlu maklumkan kepada NGO Pencinta Haiwan dan beri masa tiga hari kepada mereka untuk ambil anjing-anjing itu,” katanya.
Jadual tangkapan anjing liar diperinci
Tambah Syed Alwi lagi, jika NGO tidak mengambil haiwan tersebut dalam tempoh tiga hari, barulah tindakan selanjutnya boleh dilakukan.
Dalam masa sama, mereka turut mencadangkan agar jadual operasi tangkapan dibuat lebih terperinci, memandangkan terdapat aduan kontraktor hanya bertindak separuh jalan.
“Contohnya, penduduk buat aduan lima ekor anjing, tapi kontraktor hanya menangkap seekor saja dan kemudiannya aduan itu ditutup.
Kita harap selepas ini tindakan penyelesaian di sesuatu tempat itu dibuat secara menyeluruh mengikut aduan diterima,” jelasnya.
Beliau turut menegaskan isu anjing liar ini perlu ditangani serius kerana telah melibatkan kecederaan dan kehilangan nyawa.
“Serangan anjing itu boleh berlaku kepada semua, bukan orang Islam saja. Jadi sebab itu pentingnya ada tindakan diambil,”katanya lagi.
sekadar gambar hiasan
Artikel lain: ADUN Negeri Sembilan Sebulat Suara Laksana Pelupusan Anjing Liar Di Penempatan Majoriti Melayu
Memorandum itu diserahkan kepada Pejabat Menteri Besar dan diterima oleh Setiausaha Politik Menteri Besar, Nor Azman Mohamad.
Terdahulu, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun menegaskan bahawa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pencinta haiwan disaran adopsi anjing liar sebagai salah satu usaha membantu mengurangkan pembiakan haiwan berkenaan.
Perkara tersebut merupakan antara solusi yang boleh diambil daripada terus membantah tanpa mengambil sebarang bahagian dalam menangani masalah tersebut di negeri terbabit.
Sumber: Sinar Harian (Syamilah Zulkifli)
