Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi sekali lagi mengiktiraf kecekapan dan disiplin jemaah Malaysia apabila memuji tahap kebersihan dan pengurusan di kawasan Masyair tahun lalu.
Menurut laporan Sinar Harian, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd Na’im Mokhtar, berkata penghargaan itu disampaikan sendiri oleh Menteri Haji dan Umrah Arab Saudi, Dr. Tawfiq Fawzan Muhammed Al-Rabiah dalam pertemuan mereka semasa program Grand Hajj Symposium pada Ahad lalu.

Foto: Carian Google
“Dr Tawfiq secara berseloroh berkata kepada saya kalaulah semua jemaah haji dunia macam Malaysia, beliau boleh tidur dengan tenang.
“Itu gambaran selesanya kerajaan Arab Saudi kepada Tabung Haji dan jemaah kita kerana rekod terbaik dari segi kebersihan di Masyair tahun lalu,” katanya.
Kenyataan tersebut dizahirkan ketika beliau melancarkan Kempen Kebersihan Masyair 2025 di Abraj Al Tasyeer pada Isnin.
Kempen yang telah diperkenalkan sejak 2017 itu bertujuan menggalakkan jemaah haji Malaysia mengekalkan kebersihan diri dan persekitaran, terutama di kawsan utama seperti Arafah, Mudzalifah dan Mina
Tambah beliau, kempen ini juga sebagai usaha menyokong hasrat kerajaan Arab Saudi untuk menjadikan pengurusan jemaah Malaysia sebagai contoh terbaik yang boleh dicontohi oleh negara lain.
“Saya harap jemaah haji tahun ini dapat mengekalkan rekod cemerlang sebelum ini. Biarlah kita tinggalkan kawasan Masyair dalam keadaan bersih tanpa sampah-sarap,” ujarnya.
Dalam pertemuan bersama pihak Kementerian Haji dan Umrah itu, Dr. Mohd Na’im turut membincangkan isu pengagihan kad Nusuk adalah satu dokumen penting bagi pengurusan pergerakan jemaah.
“Tahun ini, Malaysia merupakan negara pertama yang diberikan keistimewaan untuk menerima kad Nusuk terus di tanah air. Namun, kira-kira 20 peratus jemaah belum sempat menerimanya sebelum berlepas,” jelasnya.

Foto: Sinar Harian
Beliau berharap agar pada musim haji akan datang, proses pengedaran kad tersebut dapat dilakukan lebih awal supaya semua jemaah dapat memilikinya sebelum berangkat ke Tanah Suci.
Sementara itu, beliau juga memaklumkan bahawa petugas Tabung Haji kini berada pada tahap kesiapsiagaan tertinggi untuk menyambut ketibaan jemaah ke kawasan Masyair, sebagai persediaan menjelang kemuncak ibadah haji tidak lama lagi.
Sumber: Sinar Harian (Nur Farhana Abdul Manan)
