Imam 3 Masjid Al-Ehsan, Bukit Baru, Muhammad Adhan Adnan meletakkan jawatan susulan penularan video menunjukkan setiausaha masjid menonton kandungan lucah di pejabat masjid.
Imam 3 masjid akur arahan pengerusi
Dalam surat perletakan jawatan bertarikh 21 Januari 2026, beliau berkata keputusan itu dibuat selepas akur dengan arahan pengerusi masjid berhubung isu salah laku yang sedang berlaku.
“Saya juga ingin meluahkan rasa kecewa terhadap pengurusan masjid kerana terlalu lemah dan takut dalam mengambil tindakan ke atas setiausaha yang menonton video lucah di dalam masjid menggunakan peralatan masjid pada 27 Disember 2025 lalu, walaupun bukti telah disertakan.
“Kemudian, tiada pembelaan daripada pihak masjid terhadap saya sebagai imam apabila ada pihak lain yang menuduh, memutar belit cerita dan juga melaknat saya kerana cuba membongkarkan perkara busuk yang berlaku di dalam masjid,”tulisnya.
Imam 3 masjid tegaskan bukan dia yang sebarkan
Muhammad Adhan menjelaskan rakaman itu dibuat semasa beliau menjadi saksi akad nikah dan hanya bertujuan untuk rujukan pihak pengurusan masjid serta Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM). Namun, video tersebut telah disalah guna dan disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.
“Isu video yang tular itu bukan saya yang sebarkan. Rakaman tersebut diambil untuk rujukan ahli jawatankuasa masjid dan JAIM sahaja, namun terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkannya.
“Bagi mereka yang mengecam saya tanpa mengetahui cerita sebenar, saya memaafkan semuanya. Pada masa akan datang, tabayyunlah dahulu sebelum membuat sebarang komen,” ujarnya lagi.
Artikel lain: Balik Dari Masjid, Geng Kanak-Kanak Teruja Jumpa KA Depan Rembayung – “Nampak Abang Buat Live”
Memetik laporan daripada Sinar Harian, Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Hal Ehwal Agama negeri, Datuk Rahmad Mariman memaklumkan isu itu akan dibincangkan dalam mesyuarat jawatankuasa masjid minggu hadapan bagi menentukan tindakan selanjutnya.
Sumber: Sinar Harian (Norafiza Jaafar)









































