Seorang guru Pendidikan Jasmani, Olahraga dan Kesihatan (PJOK) di Sekolah Menengah Pertama Negeri (SMPN) Kasiman mencuri tumpuan ramai selepas memilih untuk berlari sejauh empat kilometer ke sekolah sebagai usaha menjimatkan bahan bakar minyak (BBM) sambil mengamalkan gaya hidup sihat.
Ahmad Zaki Febiansyah, 34, menjadi tular selepas video berdurasi 36 saat memaparkan rutin uniknya itu dimuat naik di media sosial.
Tindakan Zaki bukan sekadar perhatian semata-mata, tetapi juga respons kreatif terhadap arahan Presiden Prabowo Subianto mengenai penjimatan tenaga, selain disokong inisiatif kerajaan tempatan yang menggalakkan penjawat awam menggunakan pengangkutan mesra alam bagi jarak dekat.
Berbeza dengan saranan menggunakan basikal bagi jarak sekitar tujuh kilometer, Zaki yang berasal dari Kecamatan Padangan memilih berlari sebagai alternatif lebih mencabar.
Menurutnya, langkah itu selari dengan peranannya sebagai guru sukan untuk menjadi contoh kepada pelajar.
“Berbeza dengan yang lain berbasikal, saya fikir berlari juga satu bentuk senaman yang boleh dilakukan ketika ke tempat kerja selain memberi contoh menjaga kesihatan,” kata Zaki.
Zaki mengambil masa kira-kira 15 minit 40 saat untuk menempuh jarak empat kilometer dari rumah ke sekolah, sekali gus membuktikan tahap kecergasan yang tinggi.
Keputusan beliau untuk tidak menggunakan kenderaan bermotor juga bertujuan mendidik masyarakat tentang kepentingan disiplin kesihatan dalam rutin harian yang sibuk.
Artikel lain: Indonesia Laksana WFH Setiap Jumaat, Jimat Kos Bahan Api – Menteri
Aksi tersebut turut memberi kesan positif apabila beberapa rakan sejawat mula menunjukkan minat untuk mengikuti langkah sama.
Malah, seorang guru kaunseling dijangka menyertai Zaki berlari ke sekolah pada minggu hadapan.
Beliau berharap usaha kecil itu mampu memberi inspirasi kepada lebih ramai penjawat awam untuk mengamalkan gaya hidup aktif serta menyokong inisiatif penjimatan tenaga.
“Semoga ini menjadi perkara positif kepada rakan-rakan lain. Isnin nanti saya akan berlari bersama guru Bimbingan Kaunseling,” tambahnya.
Sumber: Instagram ahmadzakifebiansyah_









































