Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Gempa Bumi Turkiye-Syria, Malaysia Dan MAIWP Salur Lebih AS$2 Juta

Kerajaan Malaysia menyalurkan bantuan lebih AS$2 juta kepada Turkiye dan Syria susulan bencana alam gempa bumi yang membabitkan kedua-duanya negara tersebut, awal Isnin lalu.

Menurut laporan Sinar Harian, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, AS$1 juta adalah daripada Kerajaan Malaysia manakala AS$1 juta lagi adalah sumbangan daripada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

“Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) akan membuat sumbangan tambahan sebanyak RM10 juta,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Kabinet di bangunan Perdana Putra, Putrajaya hari ini.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata, bantuan disumbangkan oleh rakyat juga akan disalurkan kepada kedua-dua negara tetapi bagi Syria, ia perlu melalui Palang Merah Antarabangsa kerana berdepan beberapa kekangan.

Sementara itu, beliau berkata Malaysia juga akan menghantar kedua kumpulan Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) membabitkan 70 lagi anggota ke Turkiye.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada masa sama, Kementerian Pertahanan sedang menyediakan pasukan perubatan dan paramedik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi membina hospital medan di sana yang mampu disiapkan dalam tempoh 48 jam.

Terdahulu, gempa bumi 7.8 magnitud yang berpusat di daerah Pazarcik itu menggegarkan wilayah Kahramanmaras sehingga menjejaskan beberapa wilayah lain.

Sumbeer: Sinar Harian (Tuan Buqhairah Tuan Muhamad Adnan)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement