Dua maut dan 16 cedera membabitkan kemalangan sebuah bas persiaran membawa 46 penumpang bersama dua buah lori di Kilometer 80.7, Lebuhraya Utara-Selatan, arah selatan berhampiran Ayer Hitam, Johor malam tadi.
Dua maut, bas persiaran terbabit kemalangan

Foto: Sinar Harian
Memetik laporan Berita Harian, kemalangan dipercayai terjadi sekitar jam 12.30 tengah malam dan difahamkan mangsa yang terkorban kedua-duanya merupakan penumpang manakala pemandu lori tunda dan lori tangki disahkan selamat.
Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Ayer Hitam, Md Isa Masngun memberitahu pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 12.44 tengah malam dan seramai tujuh anggota dikerahkan ke lokasi kejadian bagi kerja penyelamatan.
Beliau mendapati kemalangan itu membabitkan tiga kenderaan iaitu bas persiaran yang membawa 46 orang termasuk pemandu dan dua lori.

Foto: Sinar Harian
“Terdapat dua mangsa iaitu penumpang yang tersepit dan disahkan maut di lokasi kejadian oleh pasukan perubatan manakala 16 lagi iaitu penumpang dan pemandu bas cedera.
“Sementara 28 penumpang lain selamat dan tidak cedera. Mangsa yang cedera pula dihantar ke hospital dengan ambulans,” kata Md Isa di Batu Pahat, hari ini.
Artikel lain: Operasi Khas JPJ: 18 Penumpang Bas Dikesan Tak Pakai Tali Pinggang Keledar
Untuk rekod, bas persiaran itu membawa 46 penumpang terdiri daripada 44 lelaki serta dua wanita dan pihak bomba menggunakan peralatan khas untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit sebelum semua mangsa cedera dihantar ke hospital menggunakan ambulans KKM serta dibantu jentera EMRS bagi rawatan susulan.
Sumber: Berita Harian (Alias Abd Rani)
