Kerajaan Kelantan memaklumkan bahawa bekalan air bersih di negeri itu berada dalam kadar yang mencukupi bagi menampung jumlah perantau dan rakyat yang pulang ke kampung halaman bagi meraikan sambutan Aidiladha pada Sabtu ini.
Bekalan air Kelantan mencukupi

Foto: Malaysiakini
Memetik laporan Sinar Harian, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan memberitahu, kerajaan negeri melalui Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) sentiasa cakna berkenaan isu bekalan air bersih dan telah melakukan persediaan rapi bagi memastikan kelancaran urusan rakyatnya pada musim perayaan tersebut.
“AKSB akan mengambil langkah sama seperti yang dilaksanakan pada Aidilfitri lalu dan berharap masalah gangguan bekalan air tidak berlaku.
“Kita jangka jumlah perantau yang pulang ke kampung sempena Aidiladha adalah lebih rendah berbanding Aidilfitri lalu,” kata Mohamed Fadzli di Kota Bharu, pada Rabu.

Foto: Astro Awani
Beliau turut menjelaskan perkara itu berlaku kerana sebahagian perantau sudah pulang ke kampung pada musim cuti persekolahan yang lalu dan telah kembali pulang ke ibu kota.
Dalam pada itu, Mohamed Fadzli turut menegaskan bahawa tempoh cuti sempena Aidiladha jauh lebih pendek berbanding Aidilfitri.
Artikel lain: Lebih Dua Juta Kenderaan Dijangka Masuk Kelantan Sempena Hari Raya Korban
Terdahulu, media melaporkan lebih dua juta kenderaan dijangka memasuki negeri itu menjelang sambutan Aidiladha.
Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Mohd Yusoff Mamat, jangkaan tersebut dibuat mengikut tinjauant semasa dan budaya masyarakat negeri ini yang gemar pulang ke kampung sempena cuti perayaan, khususnya Aidiladha.
Sumber: Sinar Harian (Hazelen Liana Kamarudin)
