Connect with us

Inspirasi

Warga Rusia Baru Bersalin Tiada Duit, Polis Bantu Beli & Tukarkan Pampers Bayi

Sepanjang musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, ‘frontliner’ pasti terjumpa pelbagai golongan yang memerlukan bantuan akibat berhadapan kekangan Covid-19.

Terbaru, dua anggota polis dari Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur yang membuat tugasan Ops Covid-19 tampil membantu seorang warganegara Rusia yang telah melahirkan anak di sebuah hotel di sekitar ibu kota.

Menerusi laman Facebook JSPT KL, beberapa gambar dikongsi yang memaparkan anggota polis itu membantu menukarkan lampin pakai buang yang dibeli sebelum mendukung bayi tersebut.

Setelah mengetahui pasangan suami isteri dari Rusia berkenaan tidak mempunyai duit dan tidak mampu lagi membayar bil hotel, anggota polis membawa mereka ke Balai Polis Jalan Tun Razak untuk tindakan selanjutnya.

Difahamkan pasangan itu telah pergi ke Kedutaan Rusia untuk mendapatkan bantuan pulang ke negara mereka tetapi gagal sebaliknya terkandas di negara ini buat sementara waktu.

Advertisement

Tabik semangat kemanusian yang ditunjukkan frontliner’ kita! Sentiasa cuba membantu walaupun sedikit, tetapi amat bermakna bagi mereka yang mengalami kesusahan.

Sumber : JSPT KL

Continue Reading
Advertisement

Trending