Connect with us

WTF

Warga Myanmar Sakan Buat ‘Water Festival’, Cetus Kemarahan Rakyat Malaysia!

Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan untuk memutuskan rantaian wabak COVID-19 daripada berterusan menjangkiti rakyat Malaysia. PKP ini juga telah masuk ke fasa ketiga dan penduduk di Malaysia dilihat semakin membiasakan diri dan faham mengenai arahan yang telah berkuat kuasa sejak 18 Mac 2020.

PKP ini bukan sahaja menjejaskan rakyat Malaysia, malah pendatang asing yang menetap di negara ini juga turut terkena tempias. Malah, terdapat beberapa berita sedih yang dilaporkan mendakwa, warga asing ini dibiarkan gantung tak bertali oleh majikan mereka sepanjang tempoh PKP ini berlangsung.

“Warga asing berpesta semalam”

Namun, terdapat satu berita yang kurang menyenangkan didengari menyatakan sekumpulam pekerja kilang warganegara Myanmar telah melakukan pesta air beramai-ramai.

Kejadian ini dipercayai telah berlaku di kilang sarung tangan yang terletak di Bandar Baru Salak Tinggi.

Pesta berkenaan dikatakan disambut pada 13 April untuk meraikan perayaan Songkran yang bermula dari 13 hingga 15 April. Mereka juga dilihat menari sambil meminum arak dan sekaligus menerima kecaman ramai dari netizen kerana melanggar PKP.

Advertisement

Aktiviti ini telah dilakukan oleh kumpulan pekerja kilang terbabit di kawasan asrama mereka secara beramai-ramai.

Menurut laporan Harian Metro hari ini, Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, setakat ini polis masih menunggu penjelasan dari pihak kilang terbabit.

Sumber: Harian Metro, Facebook.

Continue Reading
Advertisement

Trending