Connect with us

Infozon

“Walaupun takde ‘kabel kencang’ masa nak mintak kerja, tapi tolong forward resume pun dah cukup.” – Lelaki ini kongsi tips temuduga ‘gerenti dapat kerja’ bagi student tahun akhir

Dalam ekonomi yang serba mencabar pada masa kini, bukan mudah untuk mendapat pekerjaan seperti yang diimpikan. Bagi mereka yang masih bergelar pelajar, jangan lupa untuk mendapatkan bimbingan dan panduan dari pusat kaunseling kerjaya di kolej atau universiti masing-masing.

Namun, seorang pengguna Twitter baru-baru ini telah berkongsi tips temuduga untuk para pelajar yang bakal menamatkan pengajian masing-masing.

Menurut Garycopter, tips-tips tersebut adalah berdasarkan pengalaman beliau yang telah menghadiri beberapa temuduga suatu ketika dahulu.

1. Dress properly.

Common tips. Iron baju & seluar tajam boek punya. Kalau iv berpakaian formal, utk lelaki, pakai tie. Shine your shoes. Jangan segan untuk nampak skema. Paling penting utk lelaki, rambut. Kalau boleh potong pendek & sikat kemas. Jgn nampak serabai.

3. Improve your english.

Sementara masih dalam final sem ni, banyakkan berlatih utk berbahasa english. Kalau aku dulu, cari kawan2 foreigner & try communicate more with your chinese & indian friends in english. Mostly iv is in english. So nak tak nak kena practice gak.

4. Eye contact penting.

Body gesture pun penting. Tangan jangan diam kat tepi macam nak ambik gambar. Mata jangan melilau tgk lampu, tgk dinding. Masa cakap kena yakin. Kalau gagap akan nampak incompetent. My boss pernah reject candidate sebab takde eye contact.

5. Sampai awal.

Aku akan pegi survey tempat iv sehari sebelum iv, supaya tak sesat. Pastikan tau di mana entrance, parking lot, & floor mana untuk iv. Nak isi application form boleh ambik masa hampir 30 mins. pastikan tiba awal so boleh tenangkan diri sblm iv.

6. Point untuk experience.

Untuk freshie, korg takde work experience. So pastikan korg gunakan sebaik mungkin point utk experience korg kat uni (project, training, etc) & internship. Boleh cari sample di internet. Keyword “action words to use in resume” or something like that.

7. Sebelum datang temuduga.

Pastikan korg selidik job requirement korg. Walaupun mintak keja yg takde kaitan dgn jurusan kat uni, do a little research. Asalkan tau & faham sikit2 basic pun dah okay. Jgn dtg dengan tgn kosong. Selidik juga tentang company tu (achievement, market, etc).

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending