Connect with us

Inspirasi

Viral Kayuh Basikal 15 KM Demi Vaksin, Warga Emas Diberikan Hadiah Motosikal

Selepas videonya tular di media sosial, seorang warga emas dikenali sebagai Safaruddin yang mengayuh basikal sejauh 15 kilometer (km) untuk menerima suntikan vaksin Covid-19 dihadiahkan sebuah motosikal, baru-baru ini.

Memetik laporan portal KOMPAS.Com, hadiah tersebut diserahkan oleh Gabenor Sulawesi Selatan Andi Sudirman Sulaiman selain sebuah lagi motosikal daripada artis Ivan Gunawan.

Malah, lelaki berusia 64 tahun itu juga berpeluang untuk bercakap dengan Menteri Kesihatan Indonesia, Budi Gunadi Sadikin secara dalam talian sekali gus menghargai pemberian pihak kerajaan.

“Dia telah terima hadiah berkenaan ketika berhubung dengan Menteri Kesihatan. Semoga urusan harian pakcik itu dan keluarganya menjadi lebih mudah,” kata Andi.

Difahamkan, dia yang bekerja di tempat mencuci kenderaan mahu memberikan salah satu motosikal kepada anaknya Ardiansyah yang turut mencari rezeki di tempat sama.

“Alhamdulillah saya tidak tahu bagaimana untuk membalas pemberian ini, sudah berpuluh tahun saya ingin memiliki motor tapi baru sekarang tercapai,” luahnya.

Terdahulu, kisah Safaruddin dirakamkan oleh seorang petugas perubatan Dr. Helmiyadi Kuswardhana menerusi platform TikTok yang tersentuh hati melihat keadaan lelaki tersebut.

Advertisement

Rupa-rupanya, warga emas itu tidak mengetahui cara untuk mendaftar vaksin secara ‘online’ kerana tidak mempunyai telefon bimbit dan hadir ke situ hanya selepas mendapat maklumat daripada rakan sekerjanya.

Sumber: KOMPAS.Com

Continue Reading
Advertisement

Trending