Connect with us

WOW

Ubah Persepsi Masyarakat, 3 Gadis Berhijab Indonesia Tubuh Kumpulan ‘Heavy Metal’

Sebut tentang ‘heavy metal’, pasti ramai yang terbayang lelaki bertatu dan bertindik disertai gaya rambut pacak sambil menyanyi dengan cara menjerit lagu secara agresif.

Bagaimanapun, sebuah kumpulan ‘heavy metal’ di Indonesia ini menolak segala andaian dan stereotaip apabila semua anggotanya terdiri dari gadis muda berhijab.

Voice of Baceprot ubah stereotaip terhadap gadis kampung

Dikenali dengan nama Voice of Baceprot (VOB), kumpulan ‘heavy metal’ itu dianggotai 3 orang gadis berumur 19-20 tahun, Firda sebagai vokalis dan gitaris, Widi sebagai bassist dan Euis sebagai drummer.

Memetik temubual di YouTube South China Morning Post, 3 gadis berasal dari Jawa Barat itu mendedahkan bahawa tidak ramai wanita kampung mereka yang bebas mengejar impian kerana kebanyakannya berkahwin di usia muda.

Jadi mereka ingin mengubah stereotaip atau persepsi orang ramai terhadap gadis kampung dan dari situlah tercetusnya idea menubuhkan kumpulan heavy metal.

Setelah bekerja keras sejak tahun 2014, akhirnya mereka berjaya memujuk ibu bapa mereka mereka menggapai impian dengan tertubuhnya kumpulan VOB serta dapat melakukan persembahan di kaca televisyen.

Tujuan mereka hanya 1 iaitu untuk membanggakan kedua ibu bapa kelak.

Single popular “School Revolution” kritik sistem persekolahan Indonesia

Menurut The Asean Post, mereka mula berhijrah ke bandar setelah single mereka berjudul “School Revolution” menjadi popular pada tahun 2018.

Lirik berunsur perjuangan peranan wanita dan isu persekitaran

Apa yang lebih menarik ialah majoriti lirik lagu mereka memberi tekanan kepada peranan kaum wanita dalam masyarakat dan juga isu persekitaran.

Bukan itu sahaja tau, kumpulan VOB juga pernah mengadakan konsert antarabangsa secara online seperti di WOW UK Festival di England dan Global Just Recovery Gathering tau! Bukan biasa-biasa.

Dalam pada itu, mereka berharap agar suatu hari nanti usaha keras mereka boleh membawa kumpulan VOB ke festival music Amerika Syarikat, Coachella suatu hari nanti.

Malah, mereka juga memasang impian untuk berkolaborasi dengan kumpulan ‘heavy metal’ terkenal seperti System of a Down.

Tonton video penuh:

Sumber: The Asean Post, YouTube South China Morning Post

 

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement

Trending