Connect with us

Infozon

Tutorial macam mana nak buat wallpaper timbul macam ni buat pengguna iPhone

Jadi, macam mana nak dapatkan wallpaper timbul seperti gambar diatas?

Seorang pengguna Twitter, Asyraf, mengajar para netizen cara untuk berbuat sedemikian dengan syarat tweet terbabit mendapat banyak retweet supaya orang tahu beliau gemar berkongsi ilmu.

“Korang boleh tgk tutorial dari sini je. Aku buat thread. Tp aku nk biar ramai RT biar semua tahu. Aku suka share ilmu.” seloroh Asyraf.

Apa-apa pun, jom kita lihat tutorial yang diajar oleh Asyraf itu:

Langkah 1 : Screenshot Wallpaper korang mcm ni

Langkah 2: Download dan bukak aplikasi PicsArt

Langkah 3:

Edit – Amik gamba yg screenshot tadi

Effect – Blur ikut kreativiti korang nk blurkan gamba korang mcm mana.

Langkah 4:

Lepas dah blurkan wallpaper , add photo. Korang amik la kt google images.Amik gamba yg background putih ?? (transparent).

Langkah 5:

Adjust la size gamba korang punya pahlawan ke apa ke supaya nmpk lawa.Lepastu save.Then buat gamba tu jd wallpaper lock screen.SIAP

Tidak disangka tutorial dari Asyraf itu mendapat sambutan yang menggalakkan dari pengguna Twitter sehingga di-retweet lebih 15,000 kali. Tidak lama kemudian, beberapa foto hasil dari tutorial itu dimuat naik di tered terbabit. Kreatif!

Lihat koleksi-koleksi dibawah untuk dibuat rujukan:

Bagaimanapun, pengguna Android juga boleh mendapatkan wallpaper yang sama dengan sedikit tweak dari tutorial terbabit. Lagipun ia cuma menggunakan trik yang mudah sahaja cuma tidak pernah terfikir dek orang.

Selamat mencuba!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending