Connect with us

WTF

Tunjuk Perasaan Tamat, Hong Kong Dibanjiri Sampah Sarap Dijalanan

Dunia sedia maklum bahawa sejak lima bulan kebelakangan ini, negara Hong Kong kerap berlaku tunjuk perasaan di jalanan. Hal tersebut berpunca daripada penentangan penduduk tempatan terhadap kerajaan negara tersebut.

Demostradi dijalanan boleh dikatakan hampir setiap hari dilakukan dan paling ketara adalah daripada pelajar Hong Kong sendiri yang terdiri daripada mahasiswa-mahasiswi universiti tempatan.

Kedai-kedai ditutup

Kesan daripada tunjuk perasaan tersebut, jalan raya dan juga premis-premis di kawasan tersebut telah dipenuhi dengan sampah-sarap.

Hal tersebut dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook yang menyertakan sekali gambar keadaan semasa di Hong Kong selepas tunjuk perasaan dihentikan.

https://www.facebook.com/maymaypei/posts/2721907561249983

Ekonomi turut terjejas

Kerosakkan yang melihatkan harta benda awam itu bukan sahaja menjejaskan jalan perhubungan malahan ekonomi turut tergendala berikutan perniagaan runcit ditutup ekoran daripada situasi genting itu.

Sehubungan dengan perkara tersebut, pemilik Facebook yang memuat naik gambar-gambar keadaan di Hong Kong itu memohon orang ramai mendoakan kesejahteraan negara tersebut agar kembali pulih.

Sumber : May Jwp

Continue Reading
Advertisement

Trending