Connect with us

WOW

Tiada Kes Baru Dicatatkan, Warga Hubei Berpelukan Hargai Pegawai Kesihatan

Setakat hari ini (Rabu), Hubei tidak mencatatkan bilangan kes jangkitan Covid-19 yang terbaru disahkan selama 13 hari berturut-turut di 16 bandar dan wilayah di luar Wuhan.

Wilayah itu juga menyaksikan 896 pesakit yang dilepaskan dari hospital selepas pemulihan pada hari Selasa, dan bermakna jumlah pesakit yang dilepaskan (pulih) di wilayah itu meningkat kepada 56,883.

Di Facebook, tular beberapa keping gambar yang mendakwa bahawa penduduk di wilayah Hubei, Wuhan memberikan penghargaan yang berupakan pelukan kepada petugas-petugas dan juga para kaki tangan hospital atas kerja keras mereka selama ini.

Dikatakan, seramai 50 ribu pegawai perubatan telah berkhidmat dan bertarung nyawa untuk menyelamatkan rakyat yang terkena jangkita covid-19 ini.

Sudah tentunya, gambar tersebut telah menyentuh hati orang ramai kerana pastinya jasa-jasa para pegawai kesihatan tiada tandingnya sehingga, ada diantara rakan sekerja mereka yang maut ketika sedang melaksanakan tugas.

Advertisement

Laporan terkini menyatakan, daerah Hubei mencatatkan jumlah 7,336 pesakit dimasukkan ke hospital, 2,077 daripadanya masih dalam keadaan teruk dan 503 lagi tahap keadaan kritikal.

Sumber: Facebook, The Star.

Continue Reading
Advertisement

Trending