Connect with us

Infozon

Thailand Guna Kaedah Campuran Dua Vaksin Sinovac Dan AstraZeneca

Thailand akan menggunakan kaedah campuran dua vaksin COVID-19 Sinovac dan AstraZeneca bertujuan meningkatkan perlindungan terhadap virus tersebut.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kesihatan Awam Anutin Charnvirakul berkata vaksin AstraZeneca akan digunakan sebagai dos kedua kepada mereka yang telah menerima suntikan pertama vaksin Sinovac.

Beliau berkata suntikan kedua akan diberikan selang masa antara tiga hingga empat minggu selepas suntikan pertama.

“Mencampurkan dua jenis vaksin akan memberikan perlindungan lebih baik terhadap virus varian Delta (yang pertama kali dikesan di India),” katanya seperti dipetik Bangkok Post.

Selain itu, Anutin berkata Jawatankuasa Penyakit Berjangkit membenarkan petugas kesihatan yang sudah lengkap divaksin dengan Sinovac akan menerima suntikan tambahan ketiga, sama ada menggunakan AstraZeneca atau vaksin mRNA seperti Pfizer-BioNTech.

Keputusan itu dibuat selepas ratusan petugas perubatan yang lengkap divaksin dijangkiti COVID-19. Sebahagian besar kakitangan perubatan dan petugas barisan hadapan di Thailand menerima suntikan Sinovac, sejak 28 Februari.

Advertisement

Penolong jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Dr Apisamai Srirangsan menyatakan setakat ini, sejumlah 677,348 kakitangan kesihatan telah divaksin dan 618 atau sekitar 0.09 peratus dijangkiti COVID-19.

Beliau berkata seorang jururawat meninggal dunia manakala seorang lagi dalam keadaan kritikal.

“Disebabkan pendedahan berterusan kepada pesakit COVID-19, serta mempunyai sejarah penyakit, ia mungkin menyumbang kepada “kegagalan vaksin”,” katanya pada taklimat harian COVID-19.

Sumber: Bernama

Continue Reading
Advertisement

Trending