Connect with us

WTF

Terus ‘Lockdown’, New Zealand Catat 4 Kes Baru Selepas 102 Hari Bebas Covid-19

Bandar terbesar di New Zealand, Auckland, mengenakan amaran Tahap Tiga pada Rabu selama tiga hari berikutan empat kes COVID-19 melibatkan penularan komuniti pada Selasa, lapor agensi berita Xinhua.

Perdana Menteri Jacinda Ardern pada sidang media berkata selepas 102 hari tanpa penularan tempatan, New Zealand merekodkan empat kes baharu, jangkitan daripada sumber tidak diketahui.

Kes baru tiada sejarah perjalanan antarabangsa

Ini adalah kes pertama di luar kemudahan pengasingan, selepas negara itu mengumumkan kejayaan awalnya membendung virus berkenaan.

New Zealand’s Prime Minister Jacinda Ardern briefs the media about the COVIS-19 coronavirus at the Parliament House in Wellington on April 27, 2020. – Ardern claimed New Zealand had scored a significant victory against the spread of the coronavirus, as the country began a phased exit from lockdown. (Photo by Mark Mitchell / POOL / AFP)

Kes berkenaan membabitkan sekeluarga yang tinggal di Auckland Selatan dan tidak mempunyai sejarah perjalanan antarabangsa.

Ardern berkata kes-kes itu tidak berkaitan dengan pelancong asing atau orang yang bekerja di sempadan dan menyeru rakyat untuk senantiasa “berjaga-jaga.”

New Zealand reports one more COVID-19 death.

Ardern berkata, tempoh tiga hari itu akan memberi negaranya masa untuk menilai keadaan, mengumpulkan maklumat, mengesan kontak.

Sumber : Bernama

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending