Connect with us

Infozon

Tentera Bawa Pesakit Itali & Perancis Ke Jerman Untuk Merawat Covid-19

Kes kematian semakin meningkat di Itali sangat membimbangkan dimana sebanyak 889 jumlah kematian dalam masa 24 jam bukan satu jumlah yang sedikit.

Dengan jumlah kes jangkitan sebanyak 97,689 yang melanda negara itu, Itali merupakan negara yang mempunyai jumlah kematian tertinggi di dunia.

Dalam keadaan yang sangat genting, terdapat pihak yang prihatin dengan menghulurkan bantuan. Terbaru, Jerman bersedia untuk merawat pesakit positif Covid-19 yang telah diterbangkan dari negara Eropah.

Anggota tentera Jerman membawa pesakit dari Perancis dan Itali dalam usaha untuk membantu negara Eropah yang sedang bergelut untuk menangani krisis tersebut.

Kapal terbang angkatan tentera di Bergamo, Itali Utara telah mendarat Sabtu lalu selepas pulang dari Cologne, Jerman Barat dengan membawa enam orang pesakit Itali yang akan dirawat di hospital negara Jerman.

Advertisement

Namun, masih tidak diketahui sebab enam pesakit dari Itali dipilih untuk mendapatkan rawatan di Jerman. Kes jangkitan di Jerman pula sangat tinggi namun jumlah kadar kematian rendah dibandingkan dengan Itali.

Menurut laporan, rekod jangkitan di Jerman berjumlah 50,000 kes tetapi hanya 351 orang yang mati. Negara itu juga mengambil beberapa pesakit dari Perancis Timur dengan melakukan pemindahan dari Metz ke Essen.

Sumber: Metro

Continue Reading
Advertisement

Trending