Connect with us

WOW

Tanah Suci Bertukar Sepi Gara2 Virus, Imam Menangis Ketuai Solat Jemaah

Akibat penularan COVID-19 yang naik mendadak dan saban hari mencatat berita kematian, kini umat Islam disarankan untuk tidak mengadakan solat Jemaah di masjid bagi mengelak jangkitan virus.

Kesannya turut dirasai di Mekah apabila kini keadaan Tanah Haram itu sunyi tanpa jemaah tidak seperti kebiasannya, kerana kerajaan Arab Saudi terpaksa menyekat kemasukkan jemaah demi membendung gejala virus.

Imam menangis…

Sebelum tercetusnya gejala wabak virus COVID-19, Kota Suci Mekah selalunya kita sentiasa dihujani dengan ribuan manusia yang datang untuk mengerjakan ibadah Umrah dan Haji.

Sementara itu tular rakaman, memaparkan beberap jemaah terdiri para ulama dan petugas di Mekah yang tetap meneruskan solat jemaah.

https://www.instagram.com/p/B9tA_6RDtLL/

Tanah Haram sepi tanpa jemaah

Namun, apa yang memilukan adalah kedengaran Imam mengetuai solat tiba-tiba sebak dan menangis ketika membacakan surah dalam nada suara yang teresak-esak, mungkin sedih mengenangkan ujian yang sedang melanda.

Tuhan menghantarkan sekecil zahrah, namun kesannya menyeluruh ke serata dunia. Jika dulu kita liat mahu solat berjemaah, kini bila Allah tarik sedikit nikmat itu, betapa ruginya kita.

Sumber : Natta Rezza

Continue Reading
Advertisement

Trending