Connect with us

Infozon

Tanah Melayu di Patani Kembali Bertanjak, Kaum Melayu Patani Serumpun Dengan Malaysia

Jangan heran dan pelik dengan penyataan “Melayu bukan sahaja hanya wujud di Malaysia”. Sudah pasti ramai yang sudah tahu mengenai sebuah kepulauan Cocos di Australia yang didiami oleh kaum Melayu. Kaum Melayu Cocos tetap mengamalkan budaya, adat dan budaya Melayu asli saling tak tumpah di Malaysia.

Dua hari lepas, para muslim dia Patani, Thailand telah mengadakan festival bagi menyambut tahun baru islam ataupun Maal Hijrah disana. Majlis ini disambut oleh kaum Melayu Patani dengan meriah malah mereka turut mengadakan perarakan secara besar-besaran.

Tanah dan kaum Melayu di Pattani…

Menurut sebuah posting di Facebook milik Pattani Story, telah berkongsikan kemeriah disebalik sambutan Maal Hijrah oleh kaum melayu di Pattani. Malah, festival berkenaan dipenuhi dengan tradisi tradisional seperti kaum Melayu di Malaysia.

 

Meriah perarakan Maal Hijrah di Pattani

“Melestarikan Budaya Menuju Kesatuan Umat…”

Pertunjukan silat pun ada…

Perarakan oleh Melayu Pattani…

Segak semuanya bertanjak!

Kereta kuda pun ada…

Terasa macam suasana zaman-zaman klasik!

Macam pahlawan melayu sejati

Tak sempurna tanpa songket dan keris!

 

 

Meriahnya sambutan Maal Hijrah mereka!

Kaum Melayu bukan sahaja wujud di Malaysia, tetapi dinegara-negara lain juga. Cuma perbezaannya adalah bilangan mereka lebih kecil berbanding di Malaysia. Namun, adat resam dan bahasa Melayu tetap diamalkan tanpa dipengaruhi budaya lain.

Ada betulnya pepatah Hang Tuah yang menyatakan bahawa takkan melayu hilang di dunia. Kini, kita sendiri dapat lihat bahawa adat budaya kaum melayu tetap teguh dipegang walaupun hanya dipisahkan oleh garis sempadan.

Sumber: Patani Story.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending