Connect with us

WTF

Tak Puas Hati, Anak Saman Mak Gara2 Jual Tanah Pusaka RM70,000 Untuk Daftar Haji

Pengagihan harta pusaka kepada waris individu yang meninggal dunia bukanlah suatu yang mudah namun ia harus dikendalikan dengan adil dan saksama.

Namun, ia boleh menimbulkan konflik besar dalam kalangan saudara-mara sehingga boleh menyebabkan hubungan silaturrahim menjadi renggang bertahun lamanya.

Mungkin ia jarang berlaku tetapi itulah kisah yang terjadi di Indonesia apabila seorang anak lelaki tergamak menyaman ibunya sendiri kerana tidak puas hati dengan hal penjualan tanah seluas lima hektar bernilai 260 juta rupiah (RM70,000).

Tak puas hati, tuntut sebahagian hasil jualan

[VIDEO] Saudara Lain Hasut, Anak Saman Mak Sendiri Kerana Tanah Pusaka RM75k 2

Memetik laporan Tribunnews, lelaki bernama Yusriadi memfailkan saman terhadap ibunya, Senah, 70 berkaitan tanah pusaka ayahnya yang dijual tanpa pengetahuannya.

Anak-anak dah terima bahagian masing-masing

Bagaimanapun, Senah menegaskan bahawa tanah yang dijual itu sememangnya bukan milik anak-anaknya tetapi untuk kegunaan pendaftaran haji.

Advertisement

Tambahnya lagi, anak-anaknya sudah menerima bahagian masing-masing setelah 1 lagi tanah sawah seluas 12 hektar milik suaminya dijual dan hasilnya dibahagikan sesama mereka.

Apa yang lebih menyedihkan adalah anaknya bersikap dingin terhadapnya dan langsung tidak menziarahinya ketika hari raya walaupun rumah mereka berdekatan.

[VIDEO] Saudara Lain Hasut, Anak Saman Mak Sendiri Kerana Tanah Pusaka RM75k 3

Meskipun begitu, Yusriadi masih berkeras hati ingin meneruskan tindakan undang-undang terhadap ibunya dan sudah melaporkan perkara tersebut kepada pihak polis.

Katanya, dia hanya meminta hak sebanyak 0.80 hektar daripada penjualan tanah bernilai RM 70,000 itu dan kecewa kerana dia tidak pernah diajak berbincang mengenai penjualan tanah sedangkan dirinya merupakan anak lelaki sulung.

Tonton video penuh:

Advertisement

Sumber: Tribun News, Utusan

 

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement

Trending