Connect with us

Infozon

Suami-Isteri Dilarang Kongsi Aksi Intim – Mufti Kelantan

Pasangan suami-isteri yang ingin menggambarkan kasih sayang masing-masing ditegah berkongsi keintiman mereka dengan khalayak kerana perbuatan itu dilarang oleh ajaran Islam.

Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata setiap perbuatan yang ingin menggambarkan kasih sayang antara suami-isteri perlu dilakukan di tempat yang sesuai.

“Dalam Islam ada adab, setiap langkah, kata-kata dan perbuatan ada tempat yang sesuai. Walaupun seseorang itu suami-isteri tapi setiap perbuatan mereka perlu ada batasan jika mahu menunjukkan kasih sayang.

“Akhlak seseorang dalam Islam tidak diizinkan untuk bercumbu-cumbuan di tempat awam. Jika ingin bercium ada tempat privasi dan ia tidak perlu dipertontonkan kepada umum, ” ujarnya kepada mStar Online.

Bagaimanapun, Mohamad Shukri menambah, pasangan suami isteri digalakkan untuk melahirkan rasa cinta sesama pasangan namun perlu dilakukan di tempat yang sesuai seperti di rumah.

Katanya, hal tersebut bagi mengelakkan daripada sebarang perkara yang boleh mengundang kepada fitnah.

Tanpa merujuk kepada mana-mana individu Mohamad Shukri berkata, semua pihak harus mengambil maklum perkara itu tidak kiralah mereka golongan artis ataupun orang biasa.

Terdahulu adegan bercium pasangan selebriti Rozita Che Wan dan suaminya Zain Saidin yang dimuat naik di laman Instagram milik aktres itu ketika bercuti di Greece mendapat pelbagai reaksi daripada netizen.

Rata-rata netizen menganggap gambar kasih sayang tersebut tidak sesuai dikongsi kepada umum namun ada juga yang menyokong.

Selain pasangan berkenaan, pengacara Awal Ashaari turut melakukan perkara yang sama apabila memuat naik gambar bercium bersama isterinya Scha Alyahya di sebuah tempat peranginan di Langkawi ketika menghadiri majlis perkahwinan rakan mereka Ahad lalu.

Awal yang kurang senang dengan komen netizen memberitahu perkara itu tidak menjadi masalah kerana Scha merupakan isterinya yang sah.

“Dia isteri saya yang halal. Ada Masalah?” tulisnya.

Bagaimanapun, selepas itu Awal meletakkan komen pada mode privasi.

Sumber : mStar

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending