Connect with us

Inspirasi

Simpan Duit Sejak Tadika, Budak 10 Tahun Bangga Tunai Ibadah Korban Guna Duit Tabung

Ibadah korban bukan sahaja boleh dilakukan oleh individu Muslim yang telah dewasa, namun ia juga boleh dilakukan kanak-kanak. Begitulah seperti yang dilakukan oleh kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun yang bernama Hanifa Insani ini.

Kanak-kanak yang masih bersekolah di sebuah Madrasah di Solok, Sumatera Barat, menyertai ibadah korban pada Hari Raya Aidil Adha dengan menggunakan duit tabung miliknya.

Menabung selama 3 tahun

Memetik laporan portal Antara News, sejak tadika lagi kanak-kanak itu sudah mengumpul duit selama 3 tahun untuk menunaikan ibadah korban.

Malah, setiap hari dia akan menyimpan semua duit raya yang diterimanya sewaktu Hari Raya Aidilfitri.

Selain itu, kanak-kanak itu juga rajin “bekerja” mengupas bawang sebanyak 15kg setiap hari di sebuah kedai menjual bawang dan upah yang diperolehi setiap hari akan dimasukkan ke dalam tabung ‘korban’.

Advertisement
“Dia tidak terlalu suka bermain. Malah mengisi waktunya dengan bekerja mengupas bawang yang ada di sini, lalu upahnya dimasukkan ke dalam tabung,” kata ibu Hani, Roza Linda.

Berjaya korban seekor lembu

Setelah duit yang dikumpulnya cukup, Hani ditemani kedua ibu bapanya menyerahkan duit tersebut kepada panitia korban di sebuah masjid berdekatan.

Biarpun Hani tidak diwajibkan menunaikan ibadah korban kerana usianya yang masih muda, dia tetap nekad ingin melakukannya.

Berkat kegigihannya, dia berjaya ‘berkorban’ seekor lembu dan daging korban tersebut telah diserahkan kepada ahli keluarga dan jiran tetanggan di kawasan perumahannya.

Sumber: Indozone, Antara News

 

Advertisement

 

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement

Trending