Connect with us

Infozon

Sibuk Mengawan & Putus Selera, Punca Badan Singa ‘Manja Kani’ Zoo Negara Susut

Sebelum ini, tular sekeping gambar singa di Zoo Negara, yang dilihat susut tubuh badannya di Twitter dan sekali gus mendatangkan kebimbangan orang ramai terhadap nasib haiwan berkenaan.

Sudah tentunya, kepingan gambar berkenaan menjadi perdebatan dan orang ramai mula menimbulka spekulasi terhadap pengurusan oleh pihak Zoo Negara tambahan pula sektor pelancongan terjejas teruk ekoran tempias wabak COVID-19.

Corak pemakanan berubah ketika musim mengawan.

Memetik laporan dari Astro Awani, singa tertua di Zoo negara yang diberi nama Manja Kani kini sedang mengalami penurunan berat badan disebabkan corak pemakanannya berubah sewaktu musim mengawan.

 

Perkara ini turut diberi penjelasan oleh Timbalan Presiden Zoo Negara Malaysia, Rosly Ahmat Lana, yang berkata singa Afrika jantan berusia 15 tahun itu kadang-kadang tidak makan kerana berusaha untuk mengawan dengan singa betina, Manja Ela.

Advertisement

Gambar hanya sekadar hiasan

Bahkan, singa betina itu juga enggan mengawan dan menyebabkan perlakuannya memaksa betina untuk mengawan.

Bekalan daging kurang

Sewaktu PKP & PKPN, pihak Zoo Negara juga mengalami masalah kekangan pembekal bekalan daging sehingga menyebabkanlan singa berkenaan menyurut tubuh badannya.

Malah, dietnya juga telah ditukar kepada ayam yang menyebabkan Manja Kani kurang selera makan kerana dirinya agak memilih makanan. Minggu lalu, seleranya makin bertambah bagus selepas mula diberikan daging sebagai juadah.

Sumber: Astro Awani (Berita Penuh).

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending