Connect with us

Infozon

Sempadan Malaysia-Thailand di Bukit Kayu Hitam Didakwa Sesak Teruk

Semalam, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Perintah Kawalan Pergerakan itu dibuat mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

Dalam perutusannya itu, Muhyidin dilaporkan berkata, tindakan drastik perlu diambil dengan segera untuk menyekat penularan wabak ini dengan cara mengehadkan pergerakan orang ramai.

Sempadan Malaysia-Thailand sesak dengan orang awam!

Menurut satu perkongsian oleh orang awam di laman Facebook, sempadan antara Malaysia dan Thailand di Bukit Kayu Hitam, Kedah kini sejak dengan pelancong sebelum penutupan sempadan negara pada tengah Malam ini.

Lebih daripada seratus lori treler serta kenderaan jenis lain dilihat ‘berbaris’ dalam satu barisan panjang yang dikatakan sepanjang hampir satu kilometer di pusat pemeriksaan imigresen Sadao di Songkhla.

Pusat pemeriksaan imigresen tersebut hanya bersebelahan dengan pusat pemeriksaan Malaysia Bukit Kayu Hitam. Hal ini telah menyebabkan kesesakan lalu lintas disamping orang ramai yang dilihat bergegas menyeberang sempadan ke destinasi sebelum Malaysia menutup semua pusat pemeriksaan sempadannya pada tengah malam ini ( 17 Mac 2020).

Advertisement

Orang awam dinasihatkan untuk sentiasa peka dan mendengar arahan yang telah disarankan oleh pihak berkuasa. Diharapkan agar setiap individu dapat mengamalkan langkah kesihatan yang lebih efektif.

Sumber: Facebook.

Continue Reading
Advertisement

Trending