Connect with us

WTF

Selepas Wabak COVID-19, Hantavirus Pula Muncul Di China & Catat 1 Kematian

Awal tahun lalu, negara China telah mencetuskan panik diseluruh dunia dengan penularan wabak COVID-19. Wabak tersebut dikhabarkan telah berpunca daripada pasar laut di daerah Wuhan dan juga hasil daripada pemakanan haiwan eksotik mereka.

Selepas bergelut dan mencatat kes jangkitan serta kematian yang tinggi disebabkan virus terbabit, negara China kini berjaya mengawal sepenuhnya penularan tersebut dan penduduk di sana mulai menjalani rutin harian mereka seperti sedia kala.

Maut akibat jangkitan hantavirus!

Terkini dilaporkan pula, seorang rakyat negara China telah maut akibat terkena jangkitan Hantavirus. Hanatavirus dikatakan BUKANLAH satu virus yang baru, kerana sudah wujud beberapa tahun yang lalu.

Untuk pengetahuan umum, simptom bagi hantavirus ini akan mengakibatkan kelesuan, sakit otot dan sakit kepala.

Meninggal dunia dalam bas

Difahamkan, mangsa adalah seorang lelaki berasal dari wilayah barat daya Yunnan dan meninggal dunia ketika dalam perjalanan pulang ke Wilayah Shandong untuk bekerja dalam sebuah bas pada Isnin lalu.

Advertisement

Disebabkan itu, 32 penumpang yang lain diminta untuk menjalani saringan kesihatan untuk memastikan tiada jangkitan berlaku. Namun, maklumat lanjut masih belum dinyatakan.

Punca utama adalah tikus!

Menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit berpangkalan di Amerika Syarikat, pemindahan virus tersebut daripada manusia kepada manusia tidak pernah ditemui kecuali di Argentina pada 1996.

Virus tersebut dijangkiti manusia kerana tikus.

Malah, hantavirus ini dikatakan hanya terjangkiti jika ada close contact melalui air kencing atau air liur.

Ramai yang berharap agar tiada penularan wabak baru yang berlaku kerana krisis COVID-19 ini masih lagi belum selesai. Hantavirus kini mula jadi bualan hangat di media sosial dan sekaligus trending di laman Twitter.

Advertisement

Sumber: Vocket, Twitter.

Continue Reading
Advertisement

Trending