Connect with us

WOW

Rusia Berjaya Hasilkan Penawar, Sputnik V Nama Vaksin COVID-19!

Ekoran dengan kenyataan Rusia, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa pihak itu hanya akan meluluskan vaksin COVID-19 yang melepasi proses kelayakan yang ketat dan menyeluruh.

Ia susulan pengumuman Presiden Rusia Vladimir Putin bahawa negaranya sudah meluluskan vaksin didakwa dapat memberikan ‘kekebalan mampan’ terhadap virus itu.

Sehubungan itu, WHO sudah berhubung dengan Rusia berhubung perkembangan berkenaan.

“Pra-kelayakan untuk mana-mana vaksin membabitkan proses ketat termasuk meneliti prosedur keselamatan dan keberkesanannya,” kata jurucakap WHO, Tarik Jasarevic menerusi taklimat dalam talian.

Rusia sebelum ini mendakwa sudah meluluskan penggunaan vaksin dikenali sebagai Sputnik V bagi Covid-19.Vaksin itu dibangunkan oleh institut penyelidikan Gamaleya dengan kerjasama kementerian pertahanan negara berkenaan.

Advertisement

WHO sebelum ini mengumumkan ada 168 vaksin Covid-19 dibangunkan di seluruh dunia. Daripada jumlah itu, 28 daripadanya sudah memasuki peringkat ujian terhadap manusia. Enam daripada 28 vaksin itu sudah memasuki fasa ketiga ujian klinikal.

Bagaimanapun, badan dunia itu memaklumkan Sputnik V hanya baru memasuki fasa satu. Dalam pada itu, Ketua Dana Pelaburan Langsung Rusia, Kirill Dmitriev berkata, fasa ketiga pembangunan vaksin berkenaan akan bermula Rabu ini.

Beliau juga memberitahu bahawa pengeluaran dijangka bermula September ini dan 20 negara sudah membuat tempahan membabitkan lebih satu bilion dos. Dalam pada itu, Jasarevic berkata, mana-mana negara mempunyai bidang kuasa menerusi agensinya untuk meluluskan penggunaan vaksin dan ubatan.

Bagaimanapun katanya, WHO mempunyai garis panduan tersendiri bagi tujuan itu.

Sumber: Harian Metro 

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending