Connect with us

WTF

Rusa Berusia 10 Tahun Mati, Usus Tersumbat Dengan 7Kg Plastik & Sampah

Sudah banyak haiwan-haiwan liar mati akibat kerakusan dan sikap tidak bertanggungjawab oleh manusia sendiri. Secara tidak sedar, haiwan-haiwan ini telah tersiksa sekian lama dan meyebabkan populasi mereka semakin merudum.

Tular di laman Twitter, seekor rusa telah dijumpai mati selepas tertelan kira-kira 7kg beg plastik dan sisa juga sampah. Rusa malang berkenaan dikatakan berusia 10 tahun.

Plastik memang punca kematian!

Kejadian ini telah berlaku dia Taman Negara Khun Sathan, Kriangsak Thanimpun Thailand. Hasil bedah siasat mengesahkan bahawa, perut rusa malang berkenaan telah dipenuhi oleh sisa plastik dan sampah sarap.

Usus perut tersumbat dengan sampah sarap

Antara sampah sarap yang ditemui ialah bungkusan makanan dan minuman, sarung tangan, tuala, tuali jerami dan juga seluar dalam terbuang.

Situasi ini agak membimbangkan kerajaan negara Thailand, kerana ini merupakan kes kedua yang berlaku setelah kejadian yang sama menimpa anak dugong yang mati terkena jangkitan akibat tertelan plastik.

Plastik yang dikeluarkan dari perut…

Beberapa keping gambar telah dikongsikan oleh renger Taman Negara, yang menunjukkan keadaan dan sampah sarap yang dikeluarkan dari perut rusa berkenaan.

Kerajaan Thailand kini bakal melakasanakan langkah yang serius untuk menangani penggunaan plastik dan lebih menumpukan kepada produk mesra alam.

Diharapakan semakin ramai yang mengurangkan penggunaan plastik, kerana jelas dapat dilihat plastik bakal memudaratkan alam sekitar dan juga hidupan liar.

Sumber: Sinar Harian, DnpReport.

Continue Reading
Advertisement

Trending