Connect with us

WTF

Puas Dikejar ‘Frontliners’, Warga Asing Degil & Enggan Buat Ujian Kesihatan!

Walaupun pelbagai kelonggaran telah diberikan oleh kerajaan Malaysia kepada rakyat, tetapi tahap penjagaan kesihatan masyarakat tetap menjadi keutamaan dan ujian saringan masih lagi perlu dilaksanakan.

Malah, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga melaksanakan perkhidmatan ujian saringan COVID-19 dari rumah ke rumah terutamanya kediaman yang berada di zon merah. Pekerja dan warga asing di negara ini juga diwajibkan untuk melakukan ujian saringan COVID-19 bagi memastikan mereka bebas jangkitan virus berkenaan.

“Tak nak keluar, dia degil sangat ni…”

Di Twitter, seorang wanita telah memuat naik dan berkongsikan sebuah video yang memaparkan kedegilan warga asing yang tidak mahu melakukan ujian saringan COVID-19.

“Suruh buat ujian saringan je pun…”

Menurut satu laporan perkongsian potral media tempatan, warga asing tersebut dikatakan berlari masuk ke rumahnya dan bertindak mengunci pintu pagar selepas disuruh untuk membuat ujian saringan.

 

Advertisement

Para petugas kesihatan ketika itu dikatakan puas mengejar warga asing berkenaan kerana dia dikatakan berlari-lari diantara blok sebelum bertindak masuk ke rumahnya. Setelah diberi keterangan, warga asing tersebut mulai faham dan keluar untuk membuat ujian saringan tersebut.

Dia juga dikatakan telah dimarahi oleh salah seorang frontliner yang penat mengejarnya ketika itu.

“Mereka tak disergah pun…”

Disebabkan ada segelintir rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan kejadian terbabit dan menyalahkan kembali petugas kesihatan terbabit, gadis ini memberi keterangan untuk menjelaskan kembali mengenai hal kejadian.

Orang suruh buka tu, buka jelah!

“Jangan terus label mereka b*doh ye…”

“Kena faham, diorang lack of knowladge…”

Sumber: Twitter, LM

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending