Connect with us

Infozon

Program Vaksinasi Berjalan Lancar & Pantas, Negara Indonesia Raih Pujian WHO

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memuji komitmen Indonesia untuk mempercepat dan mengoptimumkan program vaksinasi nasionalnya sebagai sebahagian daripada usaha menamatkan pandemik COVID-19.

Menurut Pegawai Imunisasi WHO untuk Indonesia, Olivi Silalahi, Indonesia adalah antara negara dengan program vaksinasi yang berjaya.

Komited memberi vaksin kepada seluruh rakyat

Memetik Agensi Berita Antara, Silahi berkata Indonesia berada di tangga kedua di kalangan negara-negara dengan paling ramai penduduk di dunia yang telah memberi vaksin COVID-19 kepada warga negaranya.

Lebih 17.7 juta penduduk Indonesia telah menerima dos pertama vaksin COVID-19, manakala lebih 11.1 juta telah melengkapkan dos kedua mereka.

Indonesia melancarkan program vaksinasi pada 13 Januari lepas, menggunakan vaksin Sinovac, AstraZeneca dan Sinopharm.

Advertisement

Pemberian vaksin secara berfasa

Kerajaan Indonesia mensasarkan untuk memvaksin lebih 40 juta orang pada fasa pertama dan kedua program vaksinasi nasional, mengutamakan petugas kesihatan, pekerja perkhidmatan awam, dan warga emas.

Vaksinasi pekerja perkhidmatan awam, termasuk guru dan warga emas, masih diteruskan di beberapa bahagian negara itu yang mempunyai populasi 270 juta.

Sumber: BERNAMA

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement

Trending