Connect with us

Inspirasi

Persaraan Lin Dan Akhiri Era Kegemilangan Badminton 4 Jagoan Dunia

Pengumuman pemain badminton terkenal dunia, Lin Dan, 36 mengenai persaraannya dari bergelar pemain bulu tangkis profesional benar-benar mengejutkan banyak pihak.

Namun begitu, keputusan yang diambil oleh Lin Dan disambut dengan hati terbuka dan rata-rata warganet diseluruh dunia memberi ucapan positif diatas persaraannya.

Lin Dan juga gantung raket

Dalam pada itu, tanpa kita sedari rupanya era kegemilangan pemain-pemain hebat dunia seperti Datuk Lee Chong Wei, Taufik Hidayat, Peter Gade dan Lin Dan sudah berakhir apabila Lin Dan mengumumkan persaraannya selepas setahun Chong Wei menggantung raket.

Hal ini dinyatakan oleh satu akaun Twitter peminat sukan badminton yang memuat naik gambar 4 jagoan dunia ini yang pernah mewarnai arena badminton.

Seteru yang berteman

Pertemuan mereka di gelanggang pastinya menjadi debaran buat para penyokong masing-masing kerana bermacam kejutan dihidangkan sepanjang tempoh permainan badminton itu berlangsung.

Advertisement

Walau bagaimanapun, mereka berempat yang berasal dari Denmark, Indonesia, China dan Malaysia tetap berteman baik diluar gelanggang.

Sehubungan dengan itu, rata-rata warganet menyetujui bahawa 4 seteru ini antara lagenda yang akan terus diingati dalam arena badminton dunia berikutan pencapaian masing-masing.

Pengunduran Lin Dan dalam arena pemain badminton profesional ini telah menamatkan era kegemilangan mereka berempat yang pernah memberi kepuasan kepada peminat badminton dunia setiap kali para pemain tersebut turun kegelanggang.

Sumber: Nas_lea

 

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending