Connect with us

WOW

Sekat Penularan COVID-19, Tiada Bazaar Ramadhan Pada Tahun Ini Di Singapura

Di Malaysia, Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan selama dua minggu bagi memutuskan rantai penyebaran Covid-19 dalam kalangan masyarakat. Namun agak menghampakan, orang ramai dilihat masih lagi memandang remeh isu ini dengan merayau-rayau di luar rumah tanpa arah tuju.

Paling membimbangkan adalah wabak ini dikatakan mungkin akan wujud gelombang yang ketiga, dimana kemungkinan wabak kian merebak dan Perintah Kawalan Pergerakan ini perlu dipanjangkan. Ada yang sudah risau perkara ini akan berlarutan sehingga menjelang bulan Ramadhan.

Susah tentunya, nikmat bulan Ramadhan ini tidak akan dirasai lagi apabila solat tarawih terpaksa dibatalkan dan juga bazaar-bazaar ramadhan tidak akan dibuka buat seketika. Pastinya perkara ini amat menyedihkan terutamanya para umat islam yang menunggu ketibaan bulan ini pada setiap tahun.

Kini dilaporkan bahawa kerajaan Singapura memaklumkan bahawa Bazar Ramadan Geylang Serai akan dibatalkan pembukaannya pada tahun ini ekoran abak coronavirus yang menular serta sebagai langkah berjaga-jaga buat orang ramai untuk mengelakkan diri daripada menghadiri ke tempat yang ramai.

Tambah mereka lagi, pihak berkuasa di Singapura ini tidak hanya tertakluk buat bazar Ramdan malah bazar melibatkan penjualan sempena Hari Raya seperti yang kerap dibuat setiap tahun juga bakal dibatalkan. Lokasi yang menjadi tumpuan utama juga bakal ditutup bagi mengelakan orang ramai bersesak-sesak.

Advertisement

Sudah tentunya, berita sedih ini amat mengecewakan warga Singapura terutamanya umat islam yang menyembut bulan Ramadhan dan raya dibulan Syawal.

Sumber: Vocket. 

Continue Reading
Advertisement

Trending