Connect with us

Berita

NASA Dakwa China Mahu Tuntut Bulan Jadi Miliknya

CikKoin

Diterbitkan

pada

Baru-baru ini, Bill Nelson iaitu Pentadbir Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas kebangsaan (NASA) telah mendedahkan hasrat besar  China mahu menuntut bulan sebagai milik bagi negaranya.

Katanya, penerokaan yang dilakukan oleh kuasa besar itu perlu menjadi kebimbangan oleh semua pihak memandangkan Beijing akan mendarat di bulan pada suatu hari nanti dan mahu menjadikan ia milik negaranya.

Malah, beliau turut mendakwa berkemungkinan China akan melancarkan beberapa tembakan satelit negara lain sebaik sahaja berpangkalan di bulan.

Bagaimanapun, bekas senator Amerika Syarikat (AS) itu tidak mengemukakan dengan sebarang bukti yang kukuh bagi menyokong dakwaannya dan perkara ini telah mendapat kritikan di seluruh dunia.

Bukan itu sahaja, rata-rata netizen menyifatkan hasrat China itu adalah diluar jangkaan dan tidak masuk akal memandangkan bulan adalah hak semua segara.

Difahamkan, China bakal menghantar angkasawan ke bulan pada tahun 2025 dan akan bertapak di sana sehingga tahun 2035 dengan kerjasama Rusia.

Sumber: Sinar Harian

 

Facebook Comments

Sambung Baca
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending