Connect with us

Infozon

Mitos dalam ‘scaling’, doktor jelaskan cara penjagaaan gigi dengan sempurna

Karang gigi merupakan salah satu masalah kesihatan gigi yang tidak boleh diambil ringan. Jika tidak dijaga dengan teliti, ia akan menyebabkan mulut berbau, gigi mudah reput dan mudah mengalami peradangan pada gigi serta gusi.

Terdapat cara untuk mengelakkan pertumbuhan karang ini iaitu dengan mencuci gigi (scaling teeth). Namun, malangnya ramai rakyat Malaysia tidak mengambil kisah kerana dikatakan banyak keburukan berbanding kebaikan.

Justeru seorang doktor gigi, Dr. Muhamad Iqbal tampil menjelaskan perkara sebenar berkaitan dengan mitos yang telah tular dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Scaling tak menyebabkan gigi jarang…

Menerusi akaun twitter miliknya, beliau menyenaraikan enam mitos yang telah membuat orang ramai salah faham mengenai proses selepas pembersihan gigi dilakukan.

Antara mitos popular adalah scaling menyebabkan gigi menjadi jarang, nipis, sensitif, bergoyang, memutihkan gigi ataupun tidak perlu dilakukan langsung kerana sudah memberus gigi.

Scaling dapat memulihkan gusi…

Tambahnya lagi, orang ramai selalu mengatakan selepas melakukan proses tersebut, gigi akan menjadi lebih sensitif tetapi sebenarnya karang gigi adalah penyebab gigi menjadi sensitif.

Scaling bukan untuk memutihkan…

Selain itu, scaling bukan untuk memutihkan gigi sebaliknya bagi menghilang kotoran di celahan walaupun sudah memberus gigi dua kali.

Pemeriksaan gigi setiap 6 bulan…

Scalling ni wajib buat….

Malah ada juga pengguna Twitter menggunakan nama @gadistua berkongsi sedikit ilmu tentang penjagaan gigi dengan mengatakan jika ingin mengetahui kuantiti bakteria, boleh lihat pada permukaan lidah.

Jika terdapat banyak tompokkan putih pada lidah, maka banyak bakteria yang terdapat dalam mulut. Jadi, haruslah menggosok lidah ketika memberus gigi dan membuat scaling untuk penjagaan sempurna.

Sumber : Iqbal Rosali 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending