Connect with us

Cute

“Meow Island” Pekan Pahang, Kepulauan Dan Perlindungan Buat Kucing2 Jalanan

Saban hari, pasti ada sahaja berita-berita yang menyedihkan yang didengari menimpa haiwan-haiwan comel terutamanya kucing jalanan. Walaupun begitu, masih lagi terdapat insan yang mempunyai rasa bertanggungjawab dan insan yang tinggi terhadap si comel ini.

Pasti semua orang pernah dengar mengenai Pulau Kucing yang sangat terkenal yang berlokasi si salah sebuah kepulauan Jepun. Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Ikhwan, telah berkongsikan pengalamnya berada di Pulau Kucing.

“Tempat yang sangat cantik dan tenang…”

Untuk makluman, Pulau Kucing ini terletak di Pekan, Pahang yang berhampiran dengan Pusat Tenun Pekan. Tambahnya lagi, sekarang pulau itu dihuni hampir 100 ekor kucing jalanan yang dibela.

Hanya sebuah pusat perlindungan biasa

Haiwan lain pun ada berlindung

Setiap kucing ada nama sendiri

Boleh buat kerja secara sukarela

Pengasas asal Meow Island

Memerlukan sokongan & bantuan orang ramai

Disebabkan Meow Island baru sahaja menapak dalam bidang ini, pelbagai bantuan dan sokongan penduduk setempat serta orang  diperlukan agar penghuni di pulau itu lebih selesa.

Sumbangan boleh dihulurkan menerusi…

Ini adalah merupakan salah satu inisiatif yang bagus untuk mengawal dan melindungi haiwan-haiwan yang terbiar. Semoga Meow Island ini mendapat sambutan dan sokongan yang padu dari badan-badan berkuasa agar boleh terus hidup dan laksanakan.

Sumber: Ikhwan.

Continue Reading
Advertisement

Trending