Connect with us

Infozon

Makan Pisang 2 Biji Sehari Selama Sebulan Dan Inilah Hasilnya…

Siapa yang tidak suka makan buah berkulit kuning, lembik, manis dan sedap? Kewujudan buah ini sudah lama selama berabad-abad dan meskipun ada buah yang baru keluar di pasar setiap minggu, pisang masih kesukaan kami seumur hidup.

Pisang adalah makanan sempurna yang memberi tenaga kepada kita, membuat kita merasa kenyang dan menyediakan semua nutrisi penting untuk tubuh kita. Pisang kaya serat, vitamin dan gula semulajadi seperti fruktosa dan sukrosa. Itulah sebab utama doktor juga mengalakkan pengambilan pisang semasa bersarapan.

makan-pisang-2-biji-sehari-selama-sebulan-dan-inilah-hasilnya-1

Orang Amerika makan pisang lebih banyak setiap tahun daripada jumlah jeruk dan apel. Pisang yang dibeli di pasar biasanya boleh bertahan dalam tempoh seminggu dan kadang kala lebih lama bergantung pada tempoh tuaian dan cuaca.

Anda boleh perhatian selepas satu tempoh bintik-bintik hitam mulai muncul pada pisang, semakin besar dan besar sampai mereka berubah menjadi hitam. Kita biasanya cenderung untuk membuang pisang ketika mereka berpaling coklat dan lembik kerana kita berfikir pisang sedang busuk, yang biasanya berlaku pada buah-buahan yang lain. Namun, bintik gelap dalam pisang yang sebenarnya bukan tanda membusuk, tapi sesuatu yang sama sekali berbeza.

Ketika pisang mulai mendapatkan bintik-bintik gelap itu tanda pisang benar-benar mulai matang dan tempat lebih coklat memiliki yang lebih baik. Bintik-bintik coklat mewakili TNF (faktor nekrosis tumor) yang mulai berkembang dan bintik-bintik lain peningkatan kandungan faktor ini.

TNF adalah zat yang membantu dalam perang melawan sel-sel abnormal dalam tubuh melawan kanser. Secara khusus, TNF membantu untuk membantu komunikasi antara sel-sel sistem kekebalan tubuh memberikan tindak balas dan itu membantu gerakan sel menuju area ke tubuh kita yang mengalami keradangan atau terinfeksi.

Menurut penelitian terbaru TNF dari pisang menghentikan pertumbuhan sel tumor dan menyebar dan menyebabkan apoptosis, atau kematian sel. Kelebihan ini dikombinasikan dengan kandungan antioksidan yang pisang miliki memperkuat sistem kekebalan tubuh kita dan meningkatkan jumlah sel putih, memungkinkan tubuh kita untuk melawan infeksi bahkan kanser. Pastikan anda mengingati informasi ini setiap kali anda melihat pisang dengan bintik-bintik coklat dan jangan membuangnya.

makan-pisang-2-biji-sehari-selama-sebulan-dan-inilah-hasilnya-3

Namun, selain dari kandungan tinggi antioksidan dan melawan kanser kelebihan pisang memiliki manfaat jangka masa panjang lain itulah sebabnya anda perlu untuk memasukkan mereka dalam diet anda sehari-hari dengan segera. Berikut adalah manfaat mengambil pisang dua kali sehari dapat membantu anda dengan:

1. Perut Memulas

Pisang adalah anti-acid semulajdi dan dapat meringankan heartburn anda dalam satu minit. Jika anda merasa gejala ini dengan hanya mengunyah satu biji pisang dan anda akan merasa lebih baik seketika.

2. Tekanan Darah

Pisang tinggi kandungan potasium dan kandungan natrium hampir tidak ada di dalamnya yang merupakan mengapa ia baik bagi jantung anda. Pisang dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah stroke atau serangan jantung.

3. Tenaga

Pisang memberikan tenaga dan sesuai untuk pra-latihan. Pisang mengandungi vitamin, mineral dan karbohidrat glikemik rendah yang meningkatkan daya tahan anda dan kandungan tinggi kalium mencegah kram otot.

4. Anemia

Orang-orang yang menderita anemia boleh mendapatkan manfaat besar dari pengambilan pisang ke dalam diet mereka kerana pisang dapat menyediakan pesakit anemia dengan zat besi sangat diperlukan. Zat besi merangsang produksi hemoglobin dan membantu penghasilan darah.

5. Ketidakselesaan Dalam Perut

Ini keadaan yang menjengkelkan kerana ada sesetengah makanan memang menyebabkan kesan pada usus dan punca ketidakselesaan perut. Untungnya untuk anda, pisang memang sesuai untuk keadaan ini kerana pisang lembut dan lembik dan melindungi lapisan dari asid dan iritasi perut.

6. Tekanan

Apakah anda tahu bahawa pisang dapat membantu anda dengan tekanan? Pisang kaya triptofan, yang ditukar menjadi serotonin, jika ditelan.Untuk pengetahuan anda, serotonin adalah neurotransmitter yang membuat kita merasa tenang, santai dan dalam suasana perasaan yang lebih baik. Jadi jika anda merasa stress ambil sebiji pisang dan anda akan merasa jauh lebih baik.

7. Sembelit

Pisang memiliki jumlah tinggi serat yang bermanfaat jika anda menderita disebabkan sembelit. Pisang dapat merangsang buang air besar dan meringankan gejala.

8. Saraf atau PMS

Jika anda merasa seperti lemah dan tertekan, boleh mula mengambil pisang. Pisang dapat mengatur gula dalam darah dan kaya vitamin B, yang secara semulajadi menenangkan sistem saraf dan membuatkan perasaan santai, mengakibatkan peningkatan suasana tenang secara keseluruhan.

9. Kawal Suhu

Ini mungkin hal yang paling mengejutkan, tapi pisang dapat menurunkan suhu anda. Jika anda mengalami kepanasan kerana suhu atau kurang sihat boleh cuba mengambil pisang.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending