Connect with us

Infozon

Majikan dedah kesilapan biasa di resume semasa datang interview

Resume pula seperti yang kita tahu mengandungi 1-2 helai muka surat mengenai kemahiran, pengalaman dan latarbelakang pendidikan seseorang. Ia lebih ringkas berbanding CV dan kebiasaannya di negara kita, para majikan meminta kita memberikan resume dan bukan CV.

Maka kebiasaanya, apabila majikan meminta anda untuk menyediakan resume semasa menghadiri interview, pastikan ianya padat dan seringkas yang mungkin tanpa perlu ada maklumat yang tidak diperlukan.

Ramai di antara kita yang sering memasukkan maklumat-maklumat yang redundant ke dalam resume kita dan ini sekaligus memberikan pandangan yang tidak berapa baik dari kaca mata penemuduga. Ingat, first impression matters. 

Mari kita lihat kesilapan apakah yang dimaksudkan oleh majikan ini:

1. Aturan yang betul

Calon ini merupakan seorang yang aktif semasa belajar, jadi seharusnya bahagian Activities diletakkan sebelum bahagian Skills. 

2. Objektif kerjaya

Kesilapan ini sangat popular di kalangan graduan baru. Namun, jangan diingatkan mereka yang sudah bergelar seasoned interviewee tidak melakukan kesilapan yang serupa.

3. Bajet

Resume anda perlu nampak ringkas dan kemas, jadi pastikan anda tidak membazirkan kertas dengan mencetak muka surat ketiga resume ini. Sikap sebegini sekaligus dapat membuatkan bakal majikan mungkin berlaku prejudis kepada anda.

[su_label type=”important”]Sumber[/su_label]Maukerja.my

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending