Connect with us

Inspirasi

‘Maid’ Afrika Selamatkan Anak Majikan Dari Letupan Di Beirut Raih Pujian Dunia

Berita mengenai dua letupan besar menggegarkan Beirut, Lubnan pada petang Selasa, menyebabkan sekurang-kurangnya 73 orang terbunuh dan 3,000 yang lain cedera. Letupan dikatakab berlaku di Pelabuhan Beirut sekitar 6.10 petang waktu tempatan menggegarkan hampir kesemua bangunan di seluruh bandar selain menyebabkan banyak korban nyawa dan kerosakan.

Punca sebenar letupan masih belum diketahui, tetapi Menteri Dalam Negeri Mohammad Fahmi berkata ia mungkin disebabkan bahan kimia yang disimpan di pelabuhan berkenaan meletup.

Banyak video-video yang dirakam oleh orang awam di negara itu mulai tersebar satu per satu di media sosial. Salah satu video CCTV di sebuah kediaman telah berjaya meraih perhatian dunia dengan tindakan pantas wanita menyelamatkan kanak-kanak dari letupan yang berlaku.

Orang gaji berasal dari negara Afrika ini dipuji oleh penduduk dunia kerana tindakan tangkasnya yang menyelamatkan anak majikan dari terkena serpihan oleh letupan yang berlaku.

Wanita ini juga digelar sebagai wira oleh orang ramai kerana sanggup membahayakan nyawanya untuk menyelamatkan anak kecil berkenaan.

Sumber: Twitter

Continue Reading
Advertisement

Trending